Călătorie spre Capătul Pământului: Puerto Madryn şi Trelew, Argentina – pinguini, delfini, lei de mare sau elefanţi de mare la discreţie

2

Când spunem Patagonia, majoritatea persoanelor se gândesc la Rio Negro şi la ţinutul lacurilor, Bariloche, San Martin de los Andes, despre care am mai povestit. Cu toate acestea, trebuie să ştim că ţinutul Patagonez acoperă zona de sud a Argentinei, de la cordiliera Anzilor, la coasta Atlanticului, la sud de Rio Negro, şi este cea mai mare dintre cele cele șase regiuni ale Argentinei.

de Răzvan Pascu – www.RazvanPascu.ro

Cuvântul Patagonia vine din spaniolă, de la cuvântul “Paton”, care înseamnă “om cu picior mare”, şi de aici toate variaţiunile cuvântului: Patagon, Patagonia.

Flora şi fauna Patagoniei sunt cu adevărat deosebite, însă în mod special pe coasta Atlanticului, şi mai ales partea Patagoniei numită Chubut este “casa” une faune variate, aici găsindu-se de la pinguini la balene şi de la struţi la guanaco. Coloniile pot fi vizitate din cele două oraşe mare ale judeţului Chubut, Puerto Madryn şi Trelew.

Eu am ales ca punct de campare Puerto Madryn şi de aici am vizitat cea mai mare colonie de pinguini de pe continent, Punta Tombo şi coloniile de lei şi elefanţi de mare din Peninsula Valdez. Într-o scurtă plimbare cu barca în Oceanul Atlantic am văzut şi delfinii Cammerson, una dintre cele mai mici specii de delfini.

Cele două oraşe, Puerto Madryn şi Trelew nu sunt foarte mari. Trelew a fost înfiinţat de galezii veniţi pe continentul sud-american, o dată cu alte două localităţi, Rawson şi Gaiman, care acum sunt mai degrabă sătuce. Şi-au păstrat destul de mult din stilul arhitectural galez, cu cărămizi şi multă piatră, faţadele caselor nu sunt tencuite, iar la restaurantele de aici te poţi bucura de celebrul Ceai Galez. Aici poţi servi, alături de o ceaşcă de ceai, şi numeroase feluri de prăjituri: negresă, plăcintă cu mere, cu lămâie şi pandişpan.

Trelew a rămas în memoria colectivă a argentinienilor drept locul “Masacrului de la Trelew”, când peste 30.000 de oameni au murit. La Rawson, portul apropiat, exista în timpul dictaturii o închisoare pentru deţinuţi politici, acum devenită centru cultural şi muzeu. S-au păstrat inclusiv poveştile deţinuţilor pe pereţii celulelor în care au fost închişi. Însă cea mai mare atracţie a portului Rawson sunt delfinii, pe care îi poţi observa nu foarte departe de ţărm, în apele Oceanului Atlantic. Aceşti delfini pe care îi poţi găsi aici, deşi sunt cei mai mici dintre delfini, nu au pielea de culoare gri, ci alb cu negru.

Nu uitaţi că puteţi câştiga 2 cursuri de tango argentinian. Detalii aici.

Mai multe impresii din călătoria mea în America de Sud puteţi găsi pe blogul www.RazvanPascu.ro şi pe www.TOTB.ro

Citiți și:

Călătorie spre Capătul Pământului: De ce este “Perito Moreno” erou naţional argentinian?

Călătorie spre Capătul Pământului : Bariloche, oraşul ciocolatei argentiniene

Călătorie spre Capătul Pamântului: Mendoza, orașul vinului argentinian

Călătorie spre capătul pământului: Revelion pe ritmuri latin-americane

Călătorie spre capătul pământului: Santiago în două zile

Călătorie spre capătul pământului: Impresii din Santiago de Chile

Călătorie spre capătul pământului: America de Sud pe cont propriu

În spatele ultimei cortine de fier: Trenul de la Mao și Steaua RSR de la Ceaușescu

În spatele ultimei cortine de fier: Ultimul episod

În spatele ultimei cortine de fier: Tenorii în frac și papion de pe șantier

În spatele ultimei cortine de fier: Trenul de la Mao și Steaua RSR de la Ceaușescu

În spatele ultimei cortine de fier: La biliard cu coreencele

În spatele ultimei cortine de fier: La Palatul Pionierilor

În spatele ultimei cortine de fier: Războiul Coreii

Tags:Advertisment ad adsense adlogger