Călătorie spre Capătul Pământului: De ce este “Perito Moreno” erou naţional argentinian?

3

Deşi pentru majoritatea oamenilor Perito Moreno este doar numele gheţarului din Parcul Naţional Los Glaciares, Argentina, el vine de fapt de la porecla exploratorului argentinian Francisco Moreno, “El Perito”.

de Răzvan Pascu – www.RazvanPascu.ro

Francisco Moreno este cel care a explorat pentru prima dată teritoriul Patagoniei şi cel căruia, pentru cunoștințele sale asupra acestui teritoriu, i-a fost înmânată sarcina de a propune şi negocia cu Chile stabilirea graniţelor naturale din Patagonia şi Tierra del Fuego.

Între Argentina şi Chile au existat dintotdeauna dispute asupra acestor teritorii şi a stabilirii graniţelor şi încă mai există situaţii bizare. Spre exemplu, argentinienii care vor să meargă de la El Calafate sau Rio Gallegos la Ushuaia, trebuie să treacă mai întâi granița spre Chile şi apoi din nou spre Argentina.

Astfel, când s-a pus problema negocierii directe a graniţelor, fiecare ţară a venit cu câte o variantă. Chile a propus ca granița să fie stabilită în funcţie de râurile şi lacurile ce străbăteau teritoriul, astfel: toate râurile care curgeau spre Oceanul Atlantic să marcheze teritoriul Argentinian şi toate râurile care curgeau spre Oceanul Pacific să marcheze teritoriul Chilian. Argentina, la rândul său, a propus ca granița naturală între cele două state să fie dată de vârfurile Cordilierei Anzilor.

În mod evident, negocierile directe nu au dat roade, astfel că s-a apelat la un arbitru internaţional, reprezentat de Marea Britanie. Varianta Argentinei a ieşit câştigătoare şi aceasta datorită argumentului adus instanţei de Francisco Moreno, care a spus că albia şi cursul râurilor pot fi modificate de mâna omului şi prin urmare nu reprezintă un criteriu valid.

Drept mulţumire pentru aceasta, guvernul argentinian i-a dăruit lui Moreno foarte mult pământ în Patagonia, iar Moreno a luat decizia de a dona înapoi statului o mare suprafaţă, cu condiţia ca teritoriul să se transforme în arie protejată. De-a lungul timpului, parcul şi-a mărit considerabil suprafaţa şi s-au mai creat şi alte parcuri în Argentina, însă Nahuel Huapi rămâne primul şi unul dintre cele mai frumoase.

Nu uitaţi că puteţi câştiga 2 cursuri de tango argentinian. Detalii aici.

Mai multe impresii din călătoria mea în America de Sud puteţi găsi pe blogul www.RazvanPascu.ro şi pe www.TOTB.ro

Citiți și:

Călătorie spre Capătul Pământului – Villa la Angostura şi San Martin de los Andes: oraşe “elveţiene” în Argentina

Călătorie spre Capătul Pământului : Bariloche, oraşul ciocolatei argentiniene

Călătorie spre Capătul Pamântului: Mendoza, orașul vinului argentinian

Călătorie spre capătul pământului: Revelion pe ritmuri latin-americane

Călătorie spre capătul pământului: Santiago în două zile

Călătorie spre capătul pământului: Impresii din Santiago de Chile

Călătorie spre capătul pământului: America de Sud pe cont propriu

În spatele ultimei cortine de fier: Trenul de la Mao și Steaua RSR de la Ceaușescu

În spatele ultimei cortine de fier: Ultimul episod

În spatele ultimei cortine de fier: Tenorii în frac și papion de pe șantier

În spatele ultimei cortine de fier: Trenul de la Mao și Steaua RSR de la Ceaușescu

În spatele ultimei cortine de fier: La biliard cu coreencele

În spatele ultimei cortine de fier: La Palatul Pionierilor

În spatele ultimei cortine de fier: Războiul Coreii

Tags:Advertisment ad adsense adlogger