Călătorie spre Capătul Pământului: Cea mai mare colonie de pinguini din America de Sud, Punta Tombo, Argentina

4

În apropierea oraşului Trelew se află Rezervaţia Naturală Punta Tombo, creată pentru a proteja habitatul pinguinilor Magellan, care petrec aici aproximativ 9 luni pe an. La Punta Tombo se află cea mai mare colonie de pinguini de pe continentul sud-american, în perioadele de vârf găsindu-se aici aproximativ 1 milion de pinguini.

de Răzvan Pascu – www.RazvanPascu.ro

La momentul vizitei mele, ghidul ne-a indicat că erau aproximativ 700.000 de pinguini. Stau în acesta regiune pentru reproducere şi pentru a-şi creşte puii, iar în perioada iernii migrează spre coasta însorită a Braziliei.

Singura modalitate de a vizita această colonie, precum şi pe cea din Peninsula Valdez, este un tur al unei agenţii locale, care costă în jur de 180 de pesos, adică 45 de dolari, la care se mai adaugă şi costul intrării în rezervaţie, adică 35 de pesos, aproximativ 9 dolari.

Pinguinii Magellan sunt cei mai mici dintre toate speciile de pinguini şi trăiesc în zone calde (în ziua în care am fost eu erau în jur de 25-27 de grade Celsius). Aproximativ 3 km de cărare, limitată de garduri sau doar de pietre albe, reprezintă drumul ce străbate rezervaţia naturală, iar rezervaţia Punta Tombo este locul unde pinguinii se plimbă printre picioarele tale. Regulile sunt foarte stricte, întrucât nu se doreşte a se interveni în niciun fel în habitatul lor natural.

Dintre aceste reguli, cele mai haioase, dar și foarte serioase sunt:

Ø  Pinguinii au întotdeauna prioritate. Astfel, dacă traversează cărarea destinată vizitatorilor, trebuie să aştepţi la cel puţin 1 metru distanţă de el până când trece.

Ø  Dacă un pinguin se îndreaptă spre tine, în drumul său către mare, trebuie să te dai la o parte din calea sa, pentru a nu-l dezorienta. Pinguinii nu văd decât înainte (în lateral nu văd), astfel că dacă îi blochezi drumul, nu îşi va mai găsi traseul stabilit.

Ø  Pinguinii pot fi atraşi de lucrurile strălucitoare, în special la pantofi, şi te pot ciupi dacă ceva îi atrage sau au senzaţia că este de mâncare. Nu ai voie să te aperi şi să îi loveşti, trebuie să suporţi ciupitura şi, după ce s-a îndepărtat, să pleci şi tu mai departe.

La Punta Tombo, pinguinii şi-au construit un “mini-oraș” şi în fiecare an se întorc în acest loc, fiecare la cuibul său. Suburbiile şi cuiburile mai îndepărtate de mare se află în zonele mai “sărace” ale oraşului şi, cu cât de apropii mai mult de mare, adică de centru, găseşti cuiburi mai multe şi pinguini mai frumoşi.

Toată perioada pe care pinguinii o petrec la Punta Tombo este dedicată împerecherii şi, mai târziu, puilor. Perechile de pinguini rămân împreună toată viaţa şi doar în cazuri excepţionale se schimbă.

Citiți și:

Călătorie spre Capătul Pământului: Puerto Madryn şi Trelew, Argentina – pinguini, delfini, lei de mare sau elefanţi de mare la discreţie

Călătorie spre Capătul Pământului: De ce este “Perito Moreno” erou naţional argentinian?

Călătorie spre Capătul Pământului : Bariloche, oraşul ciocolatei argentiniene

Călătorie spre Capătul Pamântului: Mendoza, orașul vinului argentinian

Călătorie spre capătul pământului: Revelion pe ritmuri latin-americane

Călătorie spre capătul pământului: Santiago în două zile

Călătorie spre capătul pământului: Impresii din Santiago de Chile

Călătorie spre capătul pământului: America de Sud pe cont propriu

În spatele ultimei cortine de fier: Trenul de la Mao și Steaua RSR de la Ceaușescu

Tags:Advertisment ad adsense adlogger