Călătorie artistică printre noile generații de textile

0

Expoziția FUTUROTEXTILES vă invită la o călătorie neobișnuită și complexă pentru a descoperi noile generații de textile prin intermediul artei, științei și poeziei. Expoziția este destinată publicului larg, începând cu cei mai mici, de la 3 ani în sus, care au ocazia să învețe lucruri noi despre lumea care-i înconjoară, să descopere diversitatea incredibilă a textilelor în natură și să-și imagineze o frântură din lumea viitorului.

 

21

 

Expoziția FUTUROTEXTILES a deschis sezonul cultural francez Tendances 2013 -2014 la Timișoara. Cu un total de 5.000 de vizitatori în 17 zile, expoziția a avut un imens succes acolo, o recomandare în plus pentru a nu o rata la București.

În Capitală, expoziția este prezentată la Muzeul Național de Istorie a României, începând cu marți, 15 octombrie, ora 19, când are loc vernisajul, în prezența curatoarei Caroline David și a echipei lille3000. Un modul al expoziției va fi amplasat în cadrul Universității de Arhitectură și Design „Ion Mincu”.

„Originile fibrelor sunt câteodată ciudate. Cafeaua, o pietricică de bazalt, sau glicina pot da naștere unei fibre, unui fir, unei țesături”, spune Caroline David. „Noile fibre par să vină direct din domeniul științifico-fantastic. Interactive, inteligente, supuse la tehnici diverse de enducție, apretare și microîncapsulare, capătă proprietăți cosmetice sau terapeutice, textilele bio-senzoriale de exemplu îți pot modifica anumite condiții fizice în funcție de mediu devenind astfel antibacteriene, termoregulatoare, hidrofile, terapeutice…”

Proiectul Futurotextiles s-a născut în urma avântului tehnic și cultural al orașului Lille, capitală culturală europeană în 2004. Începând cu 2006, la inițiativa lille3000, expoziția propune o viziune de ansamblu a numeroaselor întrebuințări ale textilelor contemporane, de la creația artistică la științe aplicate. De la prima ediție, expoziția Futurotextile a avut mai mult de 500.000 de vizitatori din lumea întreagă (Lille, Istanbul, Bangkok, Casablanca, Shanghai, Barcelona, Prato, Lodz). După primele două ediții (2006, respectiv 2008), expoziția actuală include noile descoperiri și pune accentul pe fibrele naturale, pe ultralejer și pe invenții demne de autorii de SF.

Expoziția este compusă din trei părți: cea pedagogică, în care sunt explicate originile și diversitatea textilelor, prin materiale complementare – dosar pedagogic, chestionar ludic sau vizite interactive – cea științifică, în care se pune accentul pe tehnologia viitoare a textilelor și cea artistică, pentru că noile fibre și proprietățile lor speciale inspiră mai mult ca oricând creatorii și designerii.

Muzeul Național de Istorie a României

Calea Victoriei nr.12 / acces prin intrarea B – Str. Poștei colț cu Stavropoleos
Orar: Marți – Miercuri: 10 -18 / Joi – Vineri: 11 -19
Sâmbătă – Duminică: 10 -18 / Luni: inchis

Bilete de intrare :

– 8 lei tarif normal /  4 lei tarif redus pentru înscrișii la Mediateca Institutului Francez (pe baza permisului de acces/împrumut) și pensionari

– Intrare gratuitǎ : copii ṣi tineri pânǎ în 18 ani, grupuri de ṣcolari, studenți, ICOM

Universitatea de Arhitectura și Urbanism Ion Mincu

Str. Academiei nr. 18 -20
Orar: zilnic, 10 – 18

INTRAREA LIBERĂ

Catalogul bilingv FR/ENG va fi pus în vânzare la MNIR și Librăria Franceză Kyralina din București. Preț de vânzare : 85 lei.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger