Călătoria de 30.000 de kilometri a unei foci-elefant din Pacific

0

 

O focă-elefant, poreclită Jackson de către cei care au monitorizat-o, a fost urmărită de sateliți de-a lungul unei călătorii (singuratice) de aproape 30.000 de kilometri (echivalentul unui drum de la New York la Sydney și înapoi).

 

Societatea Wildlife Conservation (WCS) a urmărit foca din luna decembrie a anului trecut până în noiembrie anul acesta, până când un grup de specialiști în conservarea mediului a reușit să o intercepteze, pe o plajă din sudul Chile și să îi pună un mic emițător, care transmite semnale către satelit de fiecare dată când animalul iese la suprafață pentru a respira. De la momentul atașării dispozitivului, Jackson s-a mai plimbat cam 1.600 de kilometri spre nord, 644 de kilometri spre vest și 160 de kilometri spre sud, față de punctul la care a fost remarcat la momentul plasării emițătorului. Nu face altceva decât să se joace printre fiorduri și să își caute hrana. În total, călătoria sa a adunat aproape 30.000 de kilometri, până acum.

Monitorizarea drumului și a activității focii va ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine rutele de migrare ale focilor-elefant, de vreme ce aceste mamifere marine sunt potențiali indicatori pentru ecosisteme marine sănătoase; totodată, ar putea ajuta la indicarea modului în care schimbările climatice influențează distribuția teritorială a speciilor prădătoare și, respectiv, a celor care constituie hrană pentru acestea. Focile-elefant sunt mamifere marine de mari dimensiuni – ajung la o greutate de 3.400 de kilograme și o lungime de 6 metri și se hrănesc cu viețuitoare marine (pește, caracatițe mici etc.).

Drumul lui Jackson

”Călătoria lui Jackson ne oferă o hartă a modului în care focile-elefant se folosesc de coastele patagoniene și mările din jur. Informația este vitală pentru a ne ajuta să îmbunătățim managementul oceanelor, în regiune mai ales, pentru a stabili zone protejate acolo unde este nevoie și pentru a ne asigura că pescuitul nu afectează speciile marine precum aceste minunate foci-elefant”, a declarat Caleb McClennen, director programelor marine ale WCS. Societatea a urmărit și monitorizat, prin satelit, peste 60 de foci-elefant din Atlantic, începând din anii 1990. Dar Jackson este prima focă (de sud) monitorizată din Pacific.

 

Sursa: Our Amazing Planet

Foto: WCS

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger