Câinii pot mirosi cancerul la plămâni

0

Dacă sunt antrenați, câinii detectivi pot mirosi cancerul la plămâni, arată un studiu realizat în Germania în cadrul căruia aceștia au identificat corect boala la 71% dintre pacienți. Cu toate acestea, cercetătorii nu știu ce chimicale detectează câinii, lucru pe care trebuie să îl afle pentru a dezvolta un program de scanare.

Prima dată s-a sugerat că patrupedele pot “mirosi” cancerul în 1989, iar studii ulterioare au dovedit că acestea pot detecta unele tipuri de cancer precum cel de piele, de colon și la sân.

Se presupune că tumorile produc chimicale volatile pe care câinii le pot mirosi. Cercetătorii au antrenat patru câini – doi ciobănești germani, un ciobănesc australian și un labrador – pentru a detecta cancerul.

Au fost testate trei grupuri de pacienți – 110 oameni sănătoși, 60 de oameni cu cancer la plămâni și 50 cu o boală care îngustează căile respiratorii. Ei au respirat într-o fiolă care absoarbe mirosurile, iar tuburile au fost mirosite de câini, care s-au așezat, apoi, în dreptul celor care aveau cancer.

Ei au avut succes în 71% dintre cazuri și nu au fost derutați de boala căilor respiratorii sau de fumat.

“Rezultatele noastre indică prezenta unui indicator stabil al cancerului la plămâni. Este un mare pas înainte”, spune dr. Thorsten Walles, autorul raportului din partea Spitalului Schillerhoehe.

Cercetătorii lucrează la identificarea chimicalelor pe care le detectează câinii în vederea dezvoltării unor “nasuri electronice” pentru a le folosi în clinici.

Foto: Flickr / emildom75

Sursa: BBC

Citiți și:

VIDEO Câinii depistează și diabetul, nu numai cancerul

Descoperire incredibilă: Un câine depistează cancerul cu o precizie de 98%


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger