Câinii pot citi privirea stăpânului

1

Oamenii de știință au dovedit ceea ce iubitorii de câini știau deja – cel mai bun prieten al omului poate citi expresii faciale ca un detectiv.

Câinii, se pare, nu depind doar de comenzi verbale pentru a-și da seama ce vrem. Ei se uită în ochii stăpânului și încearcă să-și dea seama ce pune acesta la cale, arată un studiu publicat în Current Biology.

Cercetătorii unguri au demonstrat că patrupezii ne urmăresc privirea dacă facem contact vizual cu ei.

Acest studiu arată, de fapt, că animalele sunt receptive la comunicarea umană într-un fel care era atribuit doar copiilor de șase luni, spune co-autorul Jozsef Topal, cercetător la Academia Ungară de Științe.

Topal și colegii săi au studiat 29 de câini. Acestora li s-a arătat un film despre o femeie care uneori se uita exact la ei și îi striga, după care își întorcea privirea și se uita la un obiect.

Câinii cărora li se adresau atât comenzi vocale, cât și prin privire aveau tendința să urmeze privirea femeii din film. Dacă nu se stabilea un contact vizual, câinele nu urmărea privirea femeii.

“Câinii au evoluat la a împărți viața cu oamenii”, spune Topal. Astfel, aceștia au deprins abilități care să susțină interacțiunea cu oamenii.

Foto: Flickr/ mikebaird


Un comentariu

  1. Pingback: Cool Trivia: Hans cel Deştept, calul care ştia să calculeze şi să citească | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger