Câinii înfometaţi – un risc pentru bucureşteni

3

europa-speriata-de-cainii-maidanezi-din-bucuresti-avertismentul-celor-de-la-uefa-pentru-strainii-care_size1Fundația VIER PFOTEN respinge categoric nouă propunere a Primăriei Capitalei de a amenda persoanele care hrănesc câinii fără stăpân. Organizaţia avertizează că adoptarea acestei hotărâri va crea efectul invers celui dorit de intiatorii săi, având în vedere că nivelul de agresivitate creşte în cazul animalelor înfometate. VIER PFOTEN face apel către Consiliul General al Primăriei Capitalei să respingă această propunere cu efecte de necontrolat.

Noua prevedere a proiectului pentru modificarea Hotărârii CGMB nr. 243/2009 privind controlul reproducţiei câinilor din Municipiul Bucureşti este menită să creeze într-un interval relativ scurt de timp o situaţie cu potenţial exploziv la nivelul Capitalei: zeci de mii de câini înfometaţi, cu agresivitate crescută, aflaţi în căutarea unor surse de hrană.

”Ca și în cazul oamenilor, înfometarea creează o stare de stres, panica şi agitaţie. Animalele vor căuta orice sursă de hrană, acţionând instinctiv. Nu am dori să ne trezim în faţa unei situaţii de necontrolat, în care numărul oamenilor agresaţi să crească dramatic”, a declarat Kuki Barbuceanu, coordonator de proiecte VIER PFOTEN.

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) se contrazice prin introducerea acestei noi prevederi, întrucât acelaşi proiect prevede, într-unul din articole, ca ASPA trebuie să sterilizeze câinii fără stăpân şi să îi returneze în locul din care au fost luaţi. În acest caz, cu bună ştiinţă, ASPA ar returna animale în zone din care a eliminat teoretic orice sursă de hrană. Acest lucru constituie un abuz asupra animalelor, potrivit legislaţiei în vigoare.

Hotărârea ar încălca legea privind ratificarea Convenţiei Europene pentru Protecţia Animalelor nr. 60/2004, precum şi articolul 13 din Tratatul de la Lisabona, potrivit căruia „Statele membre ale UE vor trata cu toată atenţia cerinţele de bunăstare a animalelor, având în vedere că acestea sunt fiinţe simţitoare şi au nevoi specifice”, şi legea pentru protecţia animalelor nr. 205/2004, modificată prin legea 9/2008. Potrivit tuturor acestor legi, animalelor aflate în grija omului trebuie să li se asigure condiţiile minime de bunăstare.

Considerăm că eforturile Primăriei ar trebui să se îndrepte către stoparea înmulţirii câinilor fără stăpân, prin sterilizarea lor rapidă şi în număr cât mai mare, precum şi prin prevenirea abandonului. Până în prezent, nu a existat nici un dosar penal pentru abandonarea unui animal, deşi, de 5 ani, legea consideră acest lucru drept o infracţiune.

„Propunerea este menită totodată să dea naştere unor abuzuri deoarece prinderea şi pedepsirea <vinovaţilor> va depinde de bunăvoinţă vecinilor, care vor semnala sau nu poliţiei prezenţa unui castron <suspect> în faţa blocului. Mai mult, cine şi cu ce dovezi stabileşte că hrana are ca destinatar un câine fără stăpân şi nu un alt animal?”, spune dr Anca Tomescu, coordonator proiect Animale fără Stăpân VIER PFOTEN.

Fundaţia VIER PFOTEN îşi exprimă încrederea că membrii CGMB vor respinge această propunere atunci când vor vota modificările aduse Hotărârii nr. 243/200. În caz contrar, VIER PFOTEN va începe demersurile în instanţă în vederea anularii acestui act normativ.


3 comentarii

  1. Am și eu o întrebare: cui trimit factura pentru cele trei săptămâni de tratament pe care îl face acum prietena mea după ce și-a rupt piciorul alergând de câinii vagabonzi din acest mirobolant oraș?

  2. Cainii de pe strazi sunt un pericol chiar daca sunt sau nu infometati. La cateva blocuri distanta de unde locuiesc le-au construit si casute, nu numai ca le dau de mancare. Problema e ca s-au strans acolo vreo 10-15 potai care, chiar si cu burta plina si cu cazare in conditii de 3 stele la colt de bloc, tot au o problema cu orice trecator.

  3. Câinii nu au ce căuta pe străzi. Este dreptul meu să merg fără frica de a fi muşcat, să nu calc şi să nu respir fecalele lor.
    Primăria trebuie să îi ia în cel mai scurt timp de pe străzi. Primarul trebuie să decidă ce o să facă cu ei şi să răspundă apoi pentru decizia luată. Este datoria lui pt că el a vrut să fie ales.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger