Câini ciobăneşti salvează o specie de pinguini de la extincţie

0

Câinii ciobăneşti sunt antrenaţi, de obicei, să protejeze oile de lupi, dar abilităţile lor de paznici se pare că pot fi folosite şi în cazul altor specii de animale, respectiv împotriva altor tipuri de prădători decât lupii. Acest lucru este demonstrat, de şapte ani încoace, de proiectul Maremma care se derulează în sudul coastei australiene, pe Warrnambool’s Middle Island.

 

 

Proiectul constă în instruirea a doi câini ciobăneşti Maremma (o rasă de origine italiană) pentru a proteja o specie de pinguini pitici de pe insulă, care sunt pe cale de dispariţie şi activiştii de mediu încearcă să îi salveze de la a fi vânaţi de vulpi. Câinii ciobăneşti au fost aduşi pe insulă acum şapte ani şi, de atunci încoace, vulpile nu au mai omorât niciun pinguin. La vremea respectivă, dintr-o colonie de 1.500 de pinguini mai existau doar patru perechi, specia fiind în pragul extincţiei pe insula respectivă.

Însă prezenţa câinilor de pază a schimbat lucrurile: ultimul recensământ al populaţiei de pinguini de pe Warrnambool’s Middle Island arată că sunt 200 de adulţi capabili de reproducere şi că niciun pinguin nu a mai căzut pradă vulpilor. Specia aceasta (Little Penguin sau Fairy Penguin sau Little Blue Penguin) este cea mai mică dintre toate speciile de pinguini şi trăieşte numai în zonele de coastă sudice ale Australiei, Noii Zeelande şi, se pare, este posibil să se mai găsească în Chile, dar în prezenţă limitată. Materialul video de mai jos prezintă, în câteva minute, proiectul inedit care a salvat specia:

 

 

Sursa şi foto: TreeHugger


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger