Câini antrenaţi să detecteze cancerul cu ajutorul mirosului lor fin

0

Alfie şi Charlie sunt doi pui de câine, în vârstă de patru luni fiecare, însă deja au început instructajul pentru a deveni specialişti în detectarea cancerului, în cadrul Universităţii Davis din California.

O echipă compusă din veterinari, medici şi experţi în animale din cadrul universităţii lucrează pentru a-i instrui pe cei doi căţei – Alfie, un “labradoodle” (rasa obţinută din încrucişarea labradorului cu pudelul de talie mică – şi Charlie, un ciobănesc german. Ei sunt antrenaţi să detecteze mirosul cancerului în urină, salivă şi chiar în respiraţia umană. Datorită mirosului lor extrem de fin, câinii sunt perfecţi pentru această misiune. Un câine are peste 220 de milioane de receptori olfactivi în nas, ceea ce explică de ce poate detecta mirosurile de aproape 100.000 de ori mai bine decât omul.

Câinii vor avea parte de 12 luni de instructaj atent, coordonat de Dina Zaphiris, expert canin, care, până acum, a mai instruit zeci de câini să detecteze cancerul ovarian şi cel la sân. Totodată, câinii vor fi învăţaţi să fie extrem de sociabili cu oamenii, pentru că urmează să petreacă mult timp în compania acestora. Experimentul va debuta anul viitor, în cadrul clinicii universităţii californiene, când cei doi căţei vor putea să îşi demonstreze talentul şi instructajul primit. Depistarea timpurie a cancerului este esenţială pentru supravieţuierea pacientului. Metoda bazată pe mirosul câinilor este ieftină, sigură şi non-invazivă pentru pacienţi şi ar putea ajuta la salvarea multor vieţi.

Sursa, foto şi mai multe detalii: UpWorthy.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger