Câinele care a învăţat peste 1.000 de cuvinte

0

Iubitorilor de animale le place să creadă că prietenii lor necuvântători înţeleg ce li se spune. Psihologii Alliston Reis şi John Pilley susţin că cel puţin un câine, border collie Chaser, a învăţat peste 1.000 de cuvinte. Asta înseamnă că toate acele conversaţii cu câinii noştri nu sunt complet fără rost, notează Daily Mail.

Cei doi specialişti au lucrat intens cu Chaser, în vârstă de şase ani, timp de trei ani pentru a vedea cât de mult se poate lărgi vocabularul comenzilor.

Ei au inventat nume pentru 1.022 de jucării şi au descoperit că Chaser le-a învăţat şi şi le-a amintit pe toate. Câinele a reuşit, de asemenea, să le sorteze după funcţie şi formă, un lucru pe care copiii îl învăţa în jurul vârstei de trei ani.

“Am vrut să vedem dacă există o limită a numărului de cuvinte pe care le înţelege un câine şi dacă înţelege numele unui obiect şi nu doar răspunde la comanda relationata obiectului”, a explicat prodesorul Reid.

“Am lucrat cu Chaser între patru şi cinci ore pe zi şi am observat că îşi aminteşte toate cuvintele învăţate şi le deosebeşte între ele. Nu spunem că ar putea şi câinii să înveţe limba aşa cum învaţă copiii, dar ei sunt capabili să înveţe multe cuvinte care li se spun”, mai explică acesta.

Au fost alese grupuri de câte 20 de jucării la întâmplare, iar Chaser a trebuit să le aducă înapoi pe fiecare în parte după nume. Ea a făcut 838 de astfel de teste de-a lungul a trei ani şi nu a coborât sub rezultatul de 18 din 20.

Recordul anterior era deţinut de border collie Rico, în vârstă de nouă ani din Germania, care ştia, în 2004, 200 de cuvinte.

Foto: Flickr / DaveF

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger