Caii sălbatici din Deltă pasc pe o pajiște din Brăila, prima dată după două săptămâni

23

51 de cai și 20 de mânji care trăiau în sălbăticie au fost capturați în regiunea Letea din județul Tulcea și înțărcați în ceea ce fundația Vier Pfoten descrie ca fiind “condiții înfiorătoare”. Joi, 19 mai, aceștia urmau să fie ridicați și trimiși la abator. Această soartă, susțin reprezentanții Vier Pfoten, îi amenință periodic pe cei 1.500 de cai care mai conviețuiesc în sălbăticia din zonă. Motivul: proprietarii care i-a lăsat pe drumuri după desființarea C.A.P.-urilor, pentru că nu mai aveau cu ce să-i întrețină, îi revendică periodic pentru a-i vinde. Vier Pfoten încearcă să oprească astfel de inițiative pe motiv că acești cai deveniți sălbatici “fac parte din arealul zonei de zeci de ani” și reprezintă un fenomen unic în Europa.

Fotografii de Kuki Bărbuceanu (Vier Pfoten)

UPDATE 11: Caiii sălbatici de la Letea sunt, în acest moment, la o fermă din județul Brăila unde pasc “bine mersi”, ne-a transmis Kuki Bărbuceanu, reprezentantul Vier Pfoten care s-a aflat tot timpul pe urmele cailor. După două săptămâni de captivitate în condiții proaste, caii sunt astăzi pe pajiște și își revin încet, încet. Unul dintre cai a murit pe drum, iar altul este pe cale să moară din cauza stării foarte proaste.

Kuki Bărbuceanu ne-a mai spus că săptămâna viitoare se vor face analize cailor la două laboratoare independente, iar cei sănătoși se vor întoarce unde le este locul. În ce privește soarta celorlalți cai de la Letea, discuțiile pentru a găsi o soluție abia au început. Luni va avea loc o întâlnire cu guvernatorul Deltei Dunării, Grigore Baboianu, pentru a discuta propunerea Vier Pfoten de control al reproducerii cailor.

UPDATE 10: Camionul care transporta caii sălbatici din Letea către un abator din Sf. Gheorghe a fost oprit în această dimineață în județul Brăila, ca urmare a eforturilor depuse de organizațiile de protecție a animalelor Vier Pfoten și Poliția Animalelor. Vom reveni cu detalii

UPDATE 9: Fundația Vier Pfoten anunță că, acum, caii sălbatici de la Letea sunt în drum spre Slobozia. Peste 70 de kilometri există două variante: fie caii ajung la Buzău și se îndreaptă către Sf. Gheorghe, unde se află abatorul în care ar urma să fie sacrificați, fie merg spre București, iar de aici o posibilă destinație e Alexandria.

Asociția pentru protecția animalelor Cuțu, cuțu confirmă, de asemenea, că animalele se îndreaptă către abator. Cuțu, cuțu a depus o plângere penală în Tulcea împotriva celor implicați în prinderea și abatorizarea cailor sălbatici. Mulți iubitori de animale vor face un lanț uman în jurul abatorului din Sf. Gheorghe, mai transmit aceștia.

UPDATE 8: Potrivit antena3, Poliţia Animalelor a oprit temporar sacrificarea cailor de la Letea. ONG-ul a cerut Poliţiei Rutiere să oprească în trafic tirul care transportă caii din Letea către abatorul din judeţul Covasna, în care urmează să fie sacrificaţi.

Reprezentanţii Poliţiei Animalelor susţin că omorârea animalelor a fost pusă la cale de Primăria Letea şi au cerut abatorului din Covasna să oprească sacrificarea acestora. Cele 70 de animale au fost prinse deja şi trimise la abatoare.

UPDATE 7: Asociația Salvați Dunărea și Delta (SDD) şi WWF Programul Dunăre Carpați România dezaprobă intenţia autorităţilor de a autoriza trimiterea a peste 70 de cai din Pădurea Letea la abator și fac un apel public pentru alocarea fondurilor necesare adunării cailor, recoltării de probe biologice pentru asigurarea că animalele sunt sănătoase, inventarierea și marcarea acestora, identificarea locurilor “de pasaj”, dresarea și întreținerea lor până când vor fi apți pentru strămutare și reutilizare. În viziunea acestora, soluția pentru restul cailor ar fi găsirea fondurilor necesare implementării unui proiect, prin care caii “în plus” (potrivit SDD, lăsați în libertate, caii s-au înmulțit peste măsură și pun în pericol ecosistemul, numărul estimat de specialiști fiind de până la 3.500) ar fi strămutați în alte zone și utilizați în scopul dezvoltării turismului ecvestru sau agroturismului. Acești cai care au trăit în sălbăticie și au dobândit un comportament mai sălbatic trebuie mai intâi domesticiți înainte de a fi folosiți pentru diverse activități.

“Este o problemă veche, complicată și relativ costisitoare, lăsată în paragină de niște autorități care au avut fonduri pentru acest proiect de extracție și relocare a cailor din Pădurea Letea (arie strict protejată și pădure subtropicală) și care sunt atât indolente și anihilate politic încât NU FAC MAI NIMIC”, spune Liviu Mihaiu, președintele Asociației Salvati Dunărea și Delta. La rândul sau, Magor Csibi, director de program la WWF Programul Dunăre Carpați România, a declarat ca “incapacitatea autorităților locale de a comunica cu localnicii și de a coordona activitățile de utilizare a resurselor naturale atât în beneficiul conservării naturii cât si al oamenilor este exemplul clar că desemnărea ariilor protejate doar pe hârtie lasă un gust amar societății românești.”

În acest timp, reprezentantul Fundaţiei Vier Pfoten, Kuki Bărbuceanu, se află la Letea unde încearcă soluţionarea acestei probleme pe viitor, în sensul găsirii unei soluţii pentru ca animalele să nu mai poată fi răscumpărate de localnici în vederea sacrificării.

UPDATE 6: Fundaţia Vier Pfoten se află, la această oră, în discuţii cu primarul şi autorităţile de la Letea şi încearcă reglementarea dreptului la proprietate care este foarte nesigur, ne-a declarat Veronica Tulpan, reprezentanta fundaţiei. Vier Pfoten încearcă, în continuare, să răscumpere caii revendicaţi de localnici care vor fi sacrificaţi şi să evite acest lucru pe viitor, declarându-i cai sălbatici, lucru care ar face imposibilă revendicarea lor.

UPDATE 5: 49 de cai sălbatici din pădurea Letea vor fi sacrificaţi după ce analizele de sânge au arătat că suferă de anemie infecţioasă, informează realitatea.net. Caii au fost strânşi într-un ţarc şi urmează să fie duşi la un abator din Tulcea.

UPDATE 4: Un comunicat publicat de Vier Pfoten pe propriul site ne anunță că organizația pentru protecția animalelor încearcă să răscumpere caii capturați la Letea pentru a-i salva. Ce s-a întâmplat acolo, pe scurt: „Astăzi, cei 71 de cai din grindul Letea urmau să ajungă la abator. Sătenii care susțin că sunt proprietari ai acestor cai au decis să îi vândă direct unei firme de abatorizare. Ei i-au capturat și apoi i-au închis într-un țarc, toată “operațiunea” desfășurându-se într-o manieră neconformă cu legislația în vigoare. Astfel, multe animale au fost rănite grav. După sesizarea făcută de VIER PFOTEN și după mediatizarea cazului, Poliția Tulcea a ajuns în cele din urmă la fața locului, pentru a vedea dacă se respectă legea și dacă sunt îndeplinite condițiile de transport. Conform actelor, masacrul cailor din Letea este legal, iar Poliția nu are cum să îl oprească. În același timp, fundația VIER PFOTEN încearcă răscumpararea cailor condamnați la moarte”.

Fundația susține că a sesizat în mod oficial DSVSA Tulcea, IJP Tulcea, Poliția de Frontieră Vamală Tulcea și Poliția C.A. Rosetti, însă „autoritățile au preferat să asiste pasiv la spectacolul sinistru și ilegal”, deși organizația pentru protecția animalelor făcuse trimitere în sesizări la o serie de articole din legea pentru protecția animalelor pentru a semnala o serie de ilegalități. „Nici un fel de măsuri nu au fost luate iar legea nu a fost aplicată”, se arată în comunicat. „Timp de o săptămână, caii au fost ținuți într-un singur țarc, fără a fi hrăniți. Pe deasupra, fiind din grupuri diferite, caii s-au bătut, rezultând rănirea gravă a mai multor exemplare. Animalele au plăgi multiple, mulți mânji au fost călcați în picioare de armăsari și schilodiți, iar ceea ce s-a întamplat în acel țarc sub ochii sătenilor și ai autorităților nu poate fi catalogat decât ca o gravă încălcare a legislației în vigoare”. Ce articole au fost încălcatate aflați în comunicatul Vier Pfoten, care se încheie așa: „Din păcate, România primește încă o palmă grea chiar de la instituțiile care ar trebui să apere legea și să o aplice. După masacrul de la Botoșani, acest caz ne readuce în atenția presei internaționale și ne întarește statutul de țară unde cruzimea împotriva animalelor este considerată de autorități ca fiind normalitate”.

UPDATE 3: Kuki Bărbuceanu: „Chiar în momentul acesta caii sunt încărcați în camion [pentru a fi duși la abator]”.

UPDATE 2: Potrivit lui Kuki Bărbuceanu, reprezentantul Vier Pfoten aflat la fața locului, încă nu au sosit rezultatele medicale menite să determine sănătatea cailor recent capturați. Acesta spune că exemplarele sălbatice nu au fost încărcate încă pentru a fi trimise spre abator (nu este vorba de cel din Alexandria, ci de cel din localitatea Nojag, județul Hunedoara, potrivit ultimelor informații), cum s-a vehiculat azi noapte, dar că în momentul de față există 99,9% șanse să se întâmple asta după sosirea verdictului medical, toți caii având stăpâni dispuși să-i vândă abatorului, din câte se pare. În cazul în care sunt bolnave, animalele vor fi obligatoriu sacrificate, mai spune reprezentantul Vier Pfoten. Presiunile organizației pentru protecția animalelor vor continua și astăzi.

UPDATE 1: Într-un comunicat de presă, Regia Națională a Pădurilor susține că Direcția Silvică Tulcea nu a avut nici o legătură cu abatorizarea cailor sălbatici: „Ca urmare a informaţiilor apărute în presa locală şi centrală, referitor la capturarea şi valorificarea în vederea abatorizării cailor sălbatici vă comunicăm că Regia Naţională a Pădurilor, prin Direcţia Silvică Tulcea, nu este implicată în această acţiune şi nici nu a fost informată de către autorităţile locale cu privire la organizarea acestei acţiuni”.

 

Caii au fost examinați pentru a li se determina statusul imunitar și mai ales pentru a se stabili dacă suferă de anemie infecțioasă, pe care Kuki Bărbuceanu, coordonator proiecte la Vier Pfoten, o numește „SIDA cailor”. În cazul în care caii sunt bolnavi, susține acesta, ei sunt fie eutanasiați, fie abatorizați în regim special. Din informațiile pe care le deține în momentul de față organizația pentru protecția animalelor, nici unul dintre exemeplarele recent capturate nu ar suferi de anemie infecțioase, deși analizele de sânge sunt așteptate în cursul zilei de astăzi. O parte din caii salbatici din Rezervaţia Biosferei Delta Dunarii erau folosiți înainte de anul 1990 pe scară largă, alături de mașinele agricole, pentru obținerea unor producții cât mai mari, ne informa în februarie un comunicat Vier Pfoten. După 1990, în urma declinului economic al zonei, mulți dintre acești cai, din cauza lipsei resurselor financiare pentru procurarea hranei și a personalului necesar îngrijirii lor, au fost lăsați liberi.

[nggallery id=7]

 

„Caii sunt crescuţi în sălbăticie pentru că aşa este obiceiul locului. O parte dintre ei au proprietari, care au găsit acum cumpărători pentru caii lor şi s-au hotărât să-i vândă”, ne explică Marilena Tertiș, directorul Direcției Sanitar-Veterinare (DSV) Tulcea, referindu-se la exemplarele sălbatice recent capturate. „Astfel, o parte dintre cai au fost duşi de proprietarii lor într-un ţarc, unde se desfăşoară de regulă acţiunile sanitar-veterinare. Au fost adunaţi pentru a li se lua analize de sânge, iar o parte dintre ei au fost microcipaţi”. Kuki Bărbuceanu spune la rândul său că mai apar din când în când proprietari pentru a revendica o parte din caii pe care i-au lăsat să alerge în sălbăticie, dar că aceștia, de regulă, nu sunt la zi cu actele care să le dovedească posesia – taxe de pășunat plătite în fiecare an (o măsură la care s-ar fi renunțat anul trecut) și înregistrarea exemplarului în registrul agricol al primăriei. De ce revendică oamenii caii? Pentru că abatorul îi despăgubește cu 100 lei/exemplar, susține Kuki Bărbuceanu, un preț atractiv pentru localnicii săraci – în acest caz ar fi vorba de cei din comuna C.A. Rosetti. Asemenea acțiuni de capturare ar fi încurajate de ocolul silvic din zonă, continuă reprezentantul Vier Pfoten, pe motiv că animalele devenite sălbatice ar distruge pădurile. Marilena Tertiș susține însă că recenta captură a fost organizată exclusiv din inițiativa proprietarilor.

„Măsura capturării cailor nu a fost coordonată de cineva anume, a fost pur şi simplu dorinţa proprietarilor de a-i vinde”, spune dânsa. „Problema cailor crescuţi în sălbăticie şi faptul că aceştia creează probleme pădurilor de la ocolul silvic este foarte veche şi se discută de foarte mulţi ani, însă până acum nu s-a luat, din câte ştiu, nici o măsură şi cu siguranţă de această dată n-a fost vorba de aşa ceva (n.r. – adică de o acțiune coordonată de autoritățile locale). Kuki Bărbuceanu spune însă că acești cai fac deja parte din arealul zonei de zeci de ani și constituie un element esențial al ecosistemului natural al rezervației, reprezentând totodată un fenomen unic în Europa. Despre cei recent capturați susține că ar fi înțărcați în „condiții înfiorătare”, după cum o arată fotografiile pe care le-ar fi făcut la fața locului, iepe, masculi și mânji adunați laolată, în același țarc, deși ar fi trebuit să fie grupați separat.„Sunt niște cai superbi care sunt ținuți acum în condiții înfiorătoare, fără hrană, maltratați, schingiuți, armăsarii se bat între ei pentru iepe, pentru că e perioada în care acestea sunt în călduri, iepele prezintă plăci multiple”.

[nggallery id=8]

 

Directorul DSV Tulcea dezminte însă această informație: „Nu ştiu ca aceşti cai să fi fost ţinuţi în condiţii improprii, ştiu că este un ţarc metalic, amenajat, după informaţiile mele, de consiliul local”. Vier Pfoten urmează să trimită o sesizare la DSV și la poliție pentru a stopa abatorizarea cailor. Pentru luna iunie, organizația pentru protecția animalelor avea pregătit un proiect de castrare a masculilor din sălbăticie, tocmai pentru a evita înmulțirea lor și a stabiliza populația, de examinare medicală și de microcipare. La sfârșitul lui februarie, Vier Pfoten a transportat 105 tone de furaj în zona Grindului Letea pentru a preveni decimarea populației de cai salbatici, pe care îi consideră importanți pentru ecosistem. Comunicatul organizației amintit mai sus ne informa la acea vreme că „autoritățile locale care percep animalele ca fiind o amenințare a zonei protejate din Delta Dunarii au fost de acord să pună în stand by planul lor de a ucide caii, în condițiile în care Vier Pfoten va începe aplicarea programului de control al reproducerii. În urmatoarele luni, o echipă de experți și veterinari vor supune armăsarii unor operații de sterilizare, tratând în același timp animalele ce au nevoie de ajutor medical”. Cabalinele sălbatice din cadrul zonei Grindului Letea s-au refugiat în mare parte pe aria strict protejată din Pădurea Letea (2.800 ha), lucru considerat de administratorii zonei ca fiind primejdios pentru echilibrul dinamic al ecosistemelor în care aceștia trăiesc, mai arăta comunicatul, cu toate că după iarna trecută mortalitatea în rândul populației de cai a fost foarte ridicată.

În ceea ce privește condițiile în care susține că ar fi ținute animalele, Kuki Bărbuceanu trimite la Legea pentru protecția animalelor, din care am realizat o selecție:

* Art. 4. – Deţinătorii de animale au obligaţia de a avea un comportament lipsit de brutalitate faţă de acestea, de a asigura condiţiile elementare necesare scopului pentru care sunt crescute, precum şi de a nu le părăsi sau izgoni.

* Art. 5. – (1) Deţinătorii de animale au obligaţia de a asigura acestora, în funcţie de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă şi categorie de producţie, următoarele:

a) un adăpost corespunzător;

b) hrană şi apă suficiente;

c) posibilitatea de mişcare suficientă;

d) îngrijire şi atenţie.

– (2) Deţinătorilor de animale le este interzis să aplice tratamente rele, precum: lovirea, schingiuirea şi alte asemenea cruzimi.

* Art. 6. – (1) În sensul prezentei legi, prin rău tratament se înţelege comportamentul brutal, abuzul în utilizarea animalelor, maltratarea şi supunerea animalelor la eforturi inutile, precum şi neasigurarea condiţiilor minime necesare vieţii şi bunăstării acestora.

[nggallery id=9]

Citiți și:

Oameni și cai

Culisele masacarului maidanezilor din Botoșani

 

Tags:23 de comentarii

  • au dreptul sa ii omoare si nu exista dreptul fundatiei Vier Pfoten sa ii rascumpere??????????????????????????????????????????????

 1. Sa puna legea in aplicare Vier Pfoten? VP este un ong. Sa o puna in aplicare totb.ro? Autoritatile aplica legea…. dar, dupa cum vezi, ei sunt cei care o incalca. de aceea toate lumea trebuie sa-si exprime opinia, sa puna presiune, media sa dezvaluie si tot asa!

 2. groaznic! si mai groaznic e faptul ca ne revoltam impotriva acestor acte, dar cei care ar trebui sa aplice legea nu ne baga in seama si nu fac nimic sa impiedice barbariile astea… oare ce viitor are tara asta, cand doar de masacre si cruzimi auzi la tv/net/radio?

 3. Este revoltator si sincer sper ca sa-si gasessca sfarsitul daca nu in aceleasi conditii poate si mai groaznic.

  Nu este posibil ca intr-o tara in secolul 21 nimeni sa nu intervina imotriva unor asemenea acte.

  Trist este ca bani se vor gasi intotdeauna pt concursuri stupide de dans si alte imbecilitati insa pt o situatie atat de tragica protectia animalelor doarme iar cei care ar putea ajuta sunt mult prea ignoranti.

  Revoltator…..Nu le doresc decat sa sfarseasc al fel.

 4. Pingback: “Ijesztő körülmények” között tartották, majd vágóhídra szállították a nemrégiben befogott duna-deltai vadlovakat » Think Outside The Box

 5. doamne…imi vine sa plang cand citesc aceste randuri , e incredibil ce sa intampla in aceasta tara !!!

 6. Raduta Alexandru on

  Sa inceteze masacrul !!! In puscarie cu cei care au putere au fost solicitati si cu toate acestea privesc indiferent la aceste torturi. LASATI NATURA SA ISI URMEZE CURSUL FIRESC!!!!!! (as dori sa ma implic direct in acest caz va rog contactati-ma)

 7. AM trimis e-mailuri la strassbourg si in Germania la diverse organizatii!nemtii au iesit luna trecuta la proteste in strada pt cainii nostri!Scrieti si voi, gasiti adresele pe net, macar atat putem face pt bietele animale!Traim in UE,sa aratam ce fel de tara e ROMANIA!Scrietiiiiiiiiiiii, sa aratam CRIMELE de aici!

 8. Alina Natasa Culea on

  Rusine pt o tara care permite asa ceva, rusine ca avem un presedinte cu care nu ne putem mandri! Cine a crezut ca un om rau poate fi un presedinte bun?!! Nu e destul ca am luat pamantul care apartine oamenilor si animalelor? Acum ii si omoram ca ne incomodeaza si pot produce bani? Pana cand? Spuneti suficient si iesiti in strada! Nimeni nu ne poate opri daca suntem uniti. Indiferenta omoara

 9. RUSINE ROMANIA!

  reusiti de fiecare data sa aratati lumii intregi ca sunteti o tara de primitivi!
  dupa masacrele de la deva si botosani si dupa fotografiile cu caii maltratati de la letea pot sa spun raspicat:

  MI-E RUSINE CA SUNT ROMAN!

 10. Pingback: TOTB.ro - FlashMob în Piața Victoriei din București pentru caii din Letea » Think Outside the Box

 11. Pingback: Megmenekülnek a Letea erdőben befogott vadlovak » Think Outside The Box

 12. mirescu stela on

  off …bine ca deocamdata au fost salvati acei cai…felicitari ca au reusit…!!!Dar cum este posibil sa existe asa cruzime???Exista bani cum zicea cineva pentru tot felul de prostii…dar pentru un lucru folositor si util nu!!! Ar trebui protejate si ingrijite aceste herghelii..care pot devenii un punct turistic minunat…pentru noi si straini…

 13. de ce sa ne mai mire tot ceia ce se intampla in aceasta tara de 2 LEI,daca incepand de sus in jos suntem condusi si suntem manipulati in tara noastra de niste ratati si niste gunoaie care sincer si fara nici o sfiala merita soarta acestor animale nevinovate.bine ca au facut spoturi cu acesti cai frumosi in salbaticie si nu pot macar sa ii lase in voia sortii ca ii interesau tare autoritatile ca aceste animale sunt bolnave???????????haideti sa fim seriosi intotdeauna sunt interese meschine si interese facute doar pentru BANI.SUNTEM SI VOM RAMANE O TARA DE MANA O O SUTA DACA CONTINUAM SA ACCEPTAM SA FIM CONDUSI SI MANIPULATI DE ACESTE MIZERII ORDINARE DE OAMENI.

 14. Acesti cai sunt un simbol ai democratiei romane din multe puncte de vedere, imaginile vorbesc de la sine
  P.S Aceste animale fara stapan ar trebui trecute in patrimoniul statului si aparate conform legii

 15. este Marinela Tertis, ziaristii lui peste prajit; in al doilea rand, iepele au PLAGI nu placi, ziaristii curului. mai cititi o carte si dupa aia scrieti articolele. de asta suntem o tara de 2 lei: pentru ca ziaristi cu 3 ani de facultate improasca medicii veterinari cu facultate de 6 ani. si pentru ca toate mizeriile de oameni ajung la egalitate cu cei de valoare. asa cum ziaristi cu cas la gura sunt colegi de breasla cu personalitati mass-media, asa si medici veterinari care omoara din neglijenta – pentru ca nu stiu sa faca o injectie corecta – cu medici care au ajuns in posturi de conducere pe propriile puteri – “Marilena Tertis”

 16. si sa vad care dintre “iubitorii” de animale se apropie de acesti cai sa ii ingrijeasca si sa le curate ranile. NICI UNUL . tot medicii veterinari se apropie. pe site-uri sunt incriminati cei de la DSV dar nimeni nu citeste atent sa vada ca de fapt cei din comuna au pornit aceste chestii

 17. Pingback: Interviu: “Am filmat zeci de cai îngheţaţi în baltă”

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger