Caii din Letea, salvați de la abatorizare, se întorc dumincă în mediul natural

1

La sfârșitul lunii mai, 54 de cai sălbatici de la Letea care luaseră calea abatorului au impresionat sute de iubitori de animale din toată țara care au pus la calea o operațiune de salvare spontană, fără precedent în România. După o perioadă de reabilitare la o fermă din Brăila, 41 dintre aceștia se vor întoarce în mediul lor natural, cu ajutorul Fundației Vier Pfoten.

Cei 39 de adulți și doi mânji se vor afla duminică, 28 august, în localitatea Nufărul, la 10 kilometri de Tulcea, pe drumul cître Malcoci, Murighiol, începând cu ora 9 dimineață. Caii vor fi încărcați pe nava care îi va transporta la Sulina.

După ce autoritățile au confiscat animalele aflate în autotrenul care efectua un transport ilegal către abator, acestea au fost date în custodie Fundației Vier Pfoten care a suportat toate cheltuielile adăpostirii, hrănirii și întreținerii lor.

„Povestea cailor sălbatici din grindul Letea, victimele unei vechi afaceri cu iz ilegal, a impresionat foarte mulți oameni. Au fost mulți care, imediat după salvarea lor, ne-au trimis medicamente și tone de furaje, interesându-se de soarta cailor”, a declarat Kuki Bărbuceanu, coordonatorul de proiecte al Fundației.

Caii capturați au fost împunși cu răngi și bâte, băgați într-un țarc, ținuți zile întregi nemâncați și neadăpați. Deși plini de răni deschise și slăbiți, au fost încărcați, prin aceleași metode violente, într-un TIR în care aveau să petreacă 28 de ore de coșmar. Destinația era un abator din Sfântul Gheorghe, județul Covasna.

Din cei 54 de cai aflați în camionul care îi ducea la abator, cinci animale, între care și doi mânji, au murit din cauza leziunilor severe și traumelor suferite în timpul transportului. Medicii au avut însă și bucurii, reușind să vindece rănile grave, cea mai mare victorie fiind salvarea aproape printr-un miracol a mânzului Lucky, care avea o plagă penetrantă la nivelul toracelui.

Alți nouă cai au fost eutanasiați, analizele efectuate de DSVSA Brăila stabilind că aceștia sufereau de anemie infecțioasă ecvină. Toți armăsarii au fost castrați pentru a se evita înmulțirea cailor și transmiterea acestei boli virale. La fermă s-a născut, ulterior, și un mânz, care a fost botezat Soltana.

Potrivit unui recensământ realizat la începutul acestui an de Vier Pfoten, în pădurea de la Letea au mai rămas doar 700 de cai, care în nici un caz nu pot pune în pericol vegetația de pe suprafața de 2.800 hectare, cât cuprinde zona protejată, spune Kuki Bărbuceanu. Alte estimări arată, însă, că în pădurea Letea există peste 2.000 de cai “sălbăticiți” care distrug ecosistemul, fiind necesară o extragere a acestora din Deltă, pentru a fi domesticiți și relocați.

Fundația Vier Pfoten va parafa, cu ocazia reîntoarcerii cailor în mediul natural, un protocol de colaborare cu autoritățile regionale și locale, de implementare a unui proiect menit sa reducă impactul animalelor asupra ecosistemului local. Pe de altă parte, Fundatia Vier Pfoten consideră importantă și conservarea acestei herghelii sălbatice, ca parte a patrimoniului natural al Deltei Dunării.

Citiți și:

Liviu Mihaiu: Caii din Deltă trebuie extrași, domesticiți și relocați pentru a salva un ecosistem unic

Caii sălbatici din Deltă pasc pe o pajiște din Brăila, prima dată după două săptămâni


Un comentariu

  1. Despre prosti:cine dreacu are nevoie de cai salbatici in Romania?(ce tara din EUROPA mai are cai salbatici?/de altfel ne cacam pe noi ca vrem sa protejam Delta si padurea Letea>>>)…Au fost vreodata cai salbatici in Delta?….Taiem vaci,porci,oi/da murim de grija cailor,cainilor…cand vor apara handicapatii de la ONG-uri sobolanii,soarecii,ciorile(ups!…astea deja sunt protejate)

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger