Cafenelele cu pisici din Tokyo, faţă în faţă cu noi măsuri legislative de protecţie a animalelor

1

În Tokyo există cafenele, deja celebre în toată lumea, unde iubitorii de pisici se adună pentru un ceai sau o cafea şi o mângâiere de pisică. Este un mod ingenios şi apreciat de japonezi pentru eliberarea de stresul acumulat în timpul unei zile de lucru, astfel că, la finalul programului de birou, se adună în astfel de cafenele pentru a se relaxa în compania felinelor.

 

 

Obiceiul, însă, se vede ameninţat de o nouă revizuire a legislaţiei privind protecţia animalelor în Japonia, care va intra în vigoare la începutul lunii iunie şi care stabileşte ca obligatorie ora 8 seara pentru închiderea oricărui loc în care sunt expuse animale de companie, mai ales câini şi pisici. Astfel, spun proprietarii de cafenele cu pisici, şi ei ar fi obligaţi să închidă localurile la opt seara, deşi, în principal, legea nouă vizează magazinele care vând animale de companie, pentru că le ţin ore în şir închise în cuşti şi acest lucru a fost apreciat de autorităţi drept împotriva drepturilor animalelor.

Problema proprietarilor de cafenele cu pisici, dar şi a clienţilor acestora, este că lumea, în general, vine în astfel de localuri exact după ora opt seara, când programul de muncă este gata. „Şi pisicile sunt mai fericite şi mai voioase seara, iar clienţii pentru asta vin, să se bucure de bucuria lor”, spune Hiromi Kawase, proprietar al unei cafenele cu pisici din Tokyo. Şi el, ca alţi proprietari, este nedumerit şi intrigat de noile prevederi legislative. Acestea par tuturor ciudate mai cu seamă pentru că popularitatea cafenelelor cu pisici este cunoscută şi apreciată; ele au apărut mai ales ca urmare a altor reglementări, foarte stricte, care interzic cetăţenilor japonezi să deţină o pisică sau orice animal de companie în apartamente.

Pentru o oră de joacă cu pisicile la cafeneaua lui Kawase, un vizitator plăteşte, spre exemplu, 12 dolari, dar îşi poate alege oricare din cele 24 de feline simpatice şi dornice de afecţiune aflate aici. Băuturile sunt de trei ori mai ieftine decât joaca cu pisicile. Spaţiul în care stau acestea nu este închis, dimpotrivă: au coşuri şi leagăne amenajate peste tot prin cafenea şi jucării împrăştiate pe tot locul, astfel încât ele se simt acasă, iar clienţii localului sunt musafirii.

Dacă noua reglementare legislativă va afecta şi acest tip de localuri, proprietarii se tem nu doar pentru afacerea lor, care va avea de suferit, ci şi pentru pisici, care ar putea fi private de regimul de viaţă de până acum (de la orele de activitate până la calitatea mâncării, care ar putea scădea odată cu scăderea profitului). Guvernul japonez, însă, susţine că principala ţintă a reglementării care impune o oră de închidere obligatorie sunt pet-shop-urile nocturne, care vând non-stop animale şi le ţin în cuşti mici, cu lumină puternică în permanenţă deasupra lor.

 

Sursa: Reuters

Foto: Baxterboo.com

 

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: După cafenelele cu pisici, acum apar cele cu capre, în Tokyo | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger