Cafeneaua unde sunt angajate numai persoane cu sindrom Down

0

O cafenea din Istanbul, Turcia, anagajează exclusiv persoane cu sindrom Down. Numit “Down Café”, localul are angajaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani şi îşi propune să îi ajute să capete încredere în ei şi să devină independenţi.

 

 

Cafeneaua a fost înfiinţată de Saruhan Singen, care spune că a fost inspirat de propria experienţă ca părinte al unei fete cu sindrom Down – care, acum, lucrează la cafenea. “Sezil, fiica mea, a fost un dar pentru mine, ca să îi înţeleg pe alţii ca ea. Nu sunt multe cariere pentru persoanele cu sindrom Down, dacă stai să te gândeşti”, explică Singen. Potrivit Asociaţiei Naţionale Sindrom Down din Turcia, aproape 1.500 de copii se nasc cu această deficienţă, în acest stat, anual. Estimările spun că, în prezent, există peste 100.000 de persoane cu sindrom Down în Turcia. “Îngrijirile medicale de calitate sunt esenţiale pentru aceste persoane, dar este şi mai important să facem tot ce putem ca să îi ajutăm să devină independenţi, să aibă vieţi împlinite”, consideră patronul cafenelei.

Bărbatul spune că în anul 2011, când a deschis cafeneaua, afacerea mergea destul de anevoios. Oamenii ezitau să intre în local, când aflau despre faptul că tot personalul avea sindrom Down. Cei care totuşi intrau găseau o atmosferă plăcută, pe care ajungeau să o aprecieze aproape de îndată. În curând, vorba despre atmosfera armonioasă şi serviciile bune s-a răspândit şi oamenii au început să vină la cafenea. “Cred că localul ajută oamenii să renunţe la prejudecăţile pe care le au în legătură cu persoanele cu dizabilităţi şi, totodată, oferă celor cu sindrom Down o modalitate de a demonstra de ce sunt în stare. Ei vor să fie alături de oameni, să fie acceptaţi de societate şi vor ca talentele lor să fie descoperite. De asta avem nevoie de cât mai mulţi sponsori, donatori şi clienţi, pentru a creşte numărul localurilor precum Down Café”, susţine Singen.

“Avem, alături de noi, mame voluntare, care ne ajută cu gătitul, în bucătărie, cu spălatul vaselor, iar municipalitatea locală ne sprijină cu plata taxelor”, spune patronul, explicând faptul că localul este un proiect comun al Istanbul Foundation for Mentally Disordered People şi al municipalităţii din Sisli, sponsorizat de Alternative Life Association. Localul este deschis de la 9 dimineaţa până la 5 după-amiaza, de luni până vineri şi are o capacitate de 40 de locuri. În Albuquerque, spre exemplu, există un restaurant, numit Tim’s Place, condus de Tim Harris, care are sindrom Down; datorită atmosferei speciale de acolo, restaurantul a ajuns să fie numit “cel mai prietenos din lume”.

 

 

Surse, foto şi mai multe detalii: World BulletinDaily Sabah, OC

 

Puteţi citi şi:

Raluca, Mihai şi Bogdan. Singurii reporteri cu sindrom Down din Europa, la TVR Cluj

O tânără paralizată aproape total scrie un roman numai cu piciorul stâng

“Toy Like Me” – jucării realiste pentru copii cu dizabilităţi

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger