Cafeneaua care a hrănit 10.000 de oameni cu 20.000 de tone de mâncare aruncată

1

junk-food-cafeAdam Smith a fondat The Real Junk Food Project, o cafenea socială din oraşul englez Leeds, al cărei model s-a extins acum în oraşe din toată lumea şi a dus la o repunere în discuţie a legislaţiei privind reducerea risipei de hrană din Marea Britanie. Tânărul, de formaţie bucătar, a gătit de-a lungul timpului tocane, supe, prăjituri şi garnituri folosind alimente refuzate de supermarketuri şi băcănii ori primite de la băncile de alimente.

 

 

 

În doar zece luni, Smith a primit la cafeneaua lui 10.000 de oameni care au mâncat din meniurile preparate cu ajutorul a 20.000 de tone de alimente refuzate. Fiecare client a plătit cât a dorit, neexistând o sumă fixă pentru felurile de mâncare disponibile, astfel încât în mai puţin de un an tânărul a strâns aproape 40.000 de euro. Modelul cafenelei sociale a generat apariţia a alte 47 de iniţiative similare, nu doar în alte oraşe britanice cum ar fi Manchester sau Bristol, ci şi în Los Angeles, Brazil, Varşovia şi Zurich.

“Acest model aduce împreună oameni din categorii sociale foarte diferite şi nu implică deloc bani. Oamenii deschid în continuare Proiecte Junk Food pentru că s-au săturat de ce se întâmplă în societate şi au început să fie preocupaţi de ce se întâmplă cu semenii lor. E o revoluţie,” spune Smith. Tânărul vrea să militeze pentru schimbarea legii, pentru a împiedica supermarketurile să mai arunce atât de multă mâncare. Marea Britanie este, de altfel, recunoscută pentru risipa uriaşă de hrană: cifrele arată, printre altele, că un sfert din mâncarea britanicilor ajunge neatinsă la tomberon. În acest moment, Smith spune că politicile supermarketurilor sunt foarte reticente la iniţiativele de redistribuire a hranei. “Odată, managerul unui supermarket renumit m-a scuipat în faţă. În ochii lor, noi încălcăm legea,” povesteşte bucătarul din spatele Real Junk Food Project.

Pentru moment, cafeneaua socială îşi procură alimentele în mare parte din coşurile de gunoi ale supermarketurilor, unde, spune fondatorul, 90% dintre produse sunt perfect comestibile. La cele mai recente aprovizionări, echipa a găsit, printre altele, şapte borcane de caviar care expirau în decembrie 2015, somon, scoici şi fripturi. Totodată, Smith se află în tratative cu un lanţ de supermarketuri care să le direcţioneze alimentele pe care le respinge. În prezent, primeşte de la cest furnizor  100-150 kg de pui pe săptămână.

Povestea pe larg a proiectului o puteţi citi pe The Independent.


Un comentariu

  1. La noi alimentele expirate se vand in continuare, nu se poate pune problema de risipa. Sau in cele mai fericite cazuri se fac reduceri de 10-20% procente la cele care mai au o zi, doua termen de valabilitate.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger