Cafegiii au șanse să trăiască mai mult

0

Da, știm: știrile zilnice despre ce ne face bine și ce ne ucide încet sunt contradictorii. Mai ales în ceea ce privește consumul de cafea, despre care simțul comun ne-ar putea spune că nu face tocmai bine celor cu afecțiuni cardiace. Însă vestea pe care o dau cei de la National Institutes of Health nu poate decât să ne bucure contrazicând această intuiție: s-ar părea că, în rândurile băutorilor de cafea riscurile de afecțiuni cardiace și respiratorii, precum și cele de infarct și diabet sunt mai scăzute. Să bem așadar o ceașcă aburindă, în cinstea acestei știri.

 

Studiul condus de Neal Freedman a luat în calcul 402,260 de băutori de cafea cu vechime de peste 13 ani, care consumă zilnic mai multe doze de cofeină: până la șase căni pe zi. S-a constatat că rata mortalității e mai scăzută pe măsură ce cantitatea de cafea din fiecare zi crește. ”Am observat corelații între consumul de cafea și o amplă paletă a cauzelor mortalității, în cadrul unor grupuri sociale foarte diferite. Efectul a fost confirmat atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților cu greutăți variabile, fumători sau nefumători,” a spus Freedman pentru Discovery News.

Atenție însă: cele mai mari beneficii le au cei care preferă cafeaua neagră, în timp ce zahărul, frișca și laptele nu sunt tocmai recomandate. De asemenea, o altă concluzie a studiului referă la asocierea consumului de cafea cu fumatul și consumul de alcool: s-ar părea că în aceste condiții, celelalte două plăceri vicioase nu cresc rata mortalității.

O parte din explicație ar putea fi pusă pe baza faptului că în cafea se regăsesc o mulțime de substanțe, cum ar fi antioxidanții, care au efecte pozitive asupra organismului. De altfel, autorii cercetării derulate într-un interval de 13 ani susțin că această băutură-fetiș face bine și creierului: pe măsură ce îmbătrânesc, cafegiii prezintă un risc mai scăzut de afecțiuni cerebrale. Însă dintre toate tipurile de cafea care aduc beneficii creierului, cea mai eficientă este cea decofeinizată, al cărei conținut de polifenoli este corelat cu îmbunătățirea abilităților cognitive.

 

Sursa: Discovery News

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger