Cafeaua, sexul şi suflarea nasului declanşează anevrisme cerebrale

0

Cafeaua, sexul şi suflarea nasului pot creşte riscul de a avea un tip de accident cerebral, spun cercetătorii olandezi, citaţi de BBC News.

Studiul pe 250 de pacienţi a identificat opt factori de risc pentru sângerările din creier. Toţi aceşti factori au crescut presiunea arterială ceea ce duce la ruptura vaselor de sânge, potrivit cercetării.

Peste 150.000 de britanici au un accident cerebral anual, aproximativ 29.000 dintre aceştia din cauza sângerărilor din creier. Sângerarea are loc ca urmare a slăbirii vaselor de sânge – anevrism cerebral – care duce la daune în creier sau moarte.

Cercetătorii de la Centrul Medical Universitar din Utrecht au urmărit 250 de pacienţi timp de trei ani pentru a afla ce cauzează un accident cerebral.

Cafeaua este responsabilă pentru mai mult de unul din zece anevrisme cerebrale. Aceasta este primul pe lista factorilor de risc, cu 10,6% dintre cazuri, urmată de activitate fizică intensă – 7,9%, suflarea nasului – 5,4%, sex – 4,3%, constipaţia – 3,6%, cola – 3,5%, o sperietură – 2,7% şi furia – 1,3%.

Autorii studiului spun că o persoană din 50 are un anevrism cerebral, dar numai câţiva dintre aceştia ajung la accident cerebral. Studiul a analizat doar factorii declanşatori pentru ruptură. Presiunea arterială crescută slăbeşte vasele de sânge şi poate fi cauzată de obezitate, fumat sau lipsa activităţii fizice.

Foto: Flickr / amysphere

Cititi si:

Cola, drogul preferat al copiilor

Statul pe scaun poate ucide

Harta globala a obezitatii

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger