Cafeaua Arabica ar putea dispărea din cauza schimbărilor climatice

0

Schimbările climatice pun în pericol existenţa cafelei Arabica (soiurile sălbatice), care ar putea dispărea până în anul 2100, anunţă omul de ştiinţă Kew Gardens (Marea Britanie). Acesta lucrează, alături de echipa sa, în Etiopia, la un studiu despre efectul schimbărilor climatice asupra cafelei sălbatice. “Această cafea ar putea dispărea până la sfârşitul secolului”, susţine Gardens.

 

 

De ce ar trebui să ne îngrijoreze dispariţia varietăţilor sălbatice de cafea Arabica, atunci când există atâtea culturi de cafea? Deoarece cafeaua cultivată nu are o mare diversitate genetică. Dacă vrem că continuăm să cultivăm cafea (al doilea cel mai comercializat produs din lume) şi să o consumăm, atunci este crucial să putem exploata diversitatea genetică a soiurilor din natură, sălbatice.

Însă schimbările climatice se răsfrâng atât asupra soiurilor cultivate de cafea, cât şi asupra celor sălbatice sau „semi-domesticite”. Studiul coordonat de britanic arată că soiul de cafea Arabica este o specie extrem de sensibilă la mediu, după cum indică datele înregistrate până acum, dar şi informaţiile culese empiric de la cei care se ocupă de plantaţiile de cafea. Concluziile aduse de munca de până acum a lui Gardens sunt că producţia de cafea Arabica este şi va fi în continuare foarte puternic influenţată de schimbările accelerate ale mediului şi că rezultatele vor fi negative pentru industria cafelei.

 

Mai multe informaţii pe: PLoS ONE.

 

Sursa şi foto: TreeHugger

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger