Cafeaua noastră cea de toate zilele, în pericol

0

În urmă cu doi ani, vă aduceam la cunoştinţă un studiu care susţinea că schimbările climatice periclitează foarte serios una dintre cele mai curent folosite plante din lume. Coffea arabica, din ale cărei boabe se produc circa 70% din cele două miliarde de ceşti de cafea consumate zilnic în lume, ar putea să dispară din vieţile noastre în următoarele decenii, dacă problemele cu care se confruntă cultivatorii din ţările sărace nu sunt rezolvate.

 

arabica

 

“Dacă lucrurile continuă în acest ritm, poate că în 50 de ani vom vea cu toţii ceai. Nu ştiu dacă asta se va întâmpla aşa repede. Poate vor trece o sută de ani,” spune Leo Lombardini, director adjunct al World Coffee Research, un program de cercetare deschis la Universitatea din Texas, în 2012.

În urmă cu doi ani, plantaţiile de Coffea arabica din America Latină au fost atacate de o ciupercă dăunătoare care a provocat de atunci pagube de peste un miliard de dolari. Ciuperca, cauzată de schimbările climatice, care au adus anotimpuri extrem de bogate în precipitaţii, urmate de secete foarte severe, a redus masiv cantitatea de cafea exportată de Brazilia, al doilea cel mai mare producător de cafea Arabica din lume.  Cum prognozele pentru anii următori arată că aceste schimbări se vor accentua, ariile unde se cultivă această specie se vor restrânge. Dată fiind creşterea temperaturii globale, Coffea Arabica, regăsită pe versanţii răcoroşi ai munţilor, va creşte la altitudini din ce în ce mai mari. Însă în anumite locuri, cum ar fi Etiopia, e posibil să nu mai existe astfel de “refugii” la înălţime.

Deşi exită peste o sută de specii de arbori de cafea, doar două dintre ele, Arabica şi Robusta, produc boabele folosite pentru obţinerea acestei băuturi nelipsite din viaţa multor oameni. Robusta, mai amară şi mai bogată în cofeină, este considerată mai puţin rafinată şi, fiind mai ieftină, este adesea folosită pentru producerea cafelei instant. Specialiştii susţin că, dacă producţia de Arabica va scădea constant, Robusta va prelua teren, iar preţurile pentru Arabica vor creşte semnificativ. Această tendinţă se înregistrează deja ca urmare a recoltelor slabe din Brazilia, unde preţul pentru acest tip de cafea s-a dublat în acest an.

Un alt factor care întunecă viitorul cafelei vizează faptul că această plantă este cultivată exclusiv în ţările aflate în curs de dezvoltare, de către fermieri săraci, cafeaua fiind aproape în totalitate consumată în ţările bogate. Prin urmare, lipsa unor cercetări ample în domeniul cultivării cafelei şi găsirea unor soluţii eficiente pentru dăunători şi pentru combaterea efectelor climei îşi spune cuvântul.

Pe fondul acestei crize, unii dintre marii jucători din industria cafelei au început să ia măsuri. Compania Starbucks, de pildă, şi-a cumpărat anul trecut prima fermă de cafea, pentru a-şi asigura autonom producţia şi pentru a deschide în Costa Rica un centru de cercetare dedicat producătorilor de cafea. Şi această tendinţă s-ar putea dovedit problematică în viitor: dacă fermierii săraci, care asigură 90% din cantitatea totală de cafea consumată în lume nu-şi vor mai permite să-şi administreze şi întreţină culturile în condiţii climatice şi economice grele, iar marile companii le vor cumpăra plantaţiile, micii agricultori vor rămâne fără singura sursă de venit.

Sursa: FastCoexist

Puteţi citi şi:

Ciocolata, în pericol din cauza încălzirii globale

VIDEO Un cultivator de cafea gustă ciocolată pentru prima dată în viaţă

Un adevăr necomestibil pentru vegani: Pasiunea lor pentru quinoa sărăceşte populaţiile din Peru


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger