Căderile masive de zăpadă, determinate de schimbările climatice

1

Căderile masive de zăpadă din această iarnă sunt relaţionate de o creştere a umezelii din aer cauzată de schimbările climatice, susţin cercetătorii citaţi de Reuters.

Această umezeală în exces va aduce, cel mai probabil, inundaţii de amploare în această primăvară în emisfera nordică, pe măsură ce depunerile majore de zăpadă se topesc şi se aşteaptă precipitaţii abundente la sfârşitul sezonului de iarnă.

Pe măsură ce planeta se încălzeşte, se evaporă mai multă apă din oceane în atsmoferă, explică Todd Sanford, cercetător climatic în cadrul Union of Concerned Scientists. În acelaşi timp, întrucât atmosfera este mai caldă, poate păstra mai mult timp umezeala.

Furtunile intense sunt, deseori, urmarea momentului în care atmosfera atinge punctul de saturaţie, mai spune Sanford.

În acest an, furtunile din vestul si nord-estul Statelor Unite au adus cu 400% mai multă zăpadă în unele locuri decât media, spune Jeff Masters, director de meteorologie la Weather Underground.

Cantitatea de apă din depunerile de zăpadă este printre cele mai mari înregistrate. “Dacă s-ar topi toată apa asta, s-ar ridica la 15 cm în multe zone largi din regiune”, mai spune acesta, care adaugă că dacă zăpada s-ar topi brusc şi ar ploua abundant s-ar înregistra inundaţii record de-a lungul râurilor Mississippi şi Red River în Dakota de Nord.

Inundaţiile de primăvară ar putea fi exacerbate de venirea sezonului mai devreme. “Cercetările arată că în munţii din vestul Statelor Unite primăvara vine mai devreme cu între una şi trei săptămâni mai devreme decât în urmă cu 60 de ani. Acest lucru este cauzat de temperaturile mai ridicate care topesc zăpada tot mai devreme”, explică Masters.

Foto: Flickr / skeddy in NYC

Citiţi şi:

Recifele de corali ar putea dispărea pânî în 2050

Un gheţar din Peru s-a înjumătăţit în ultimii 23 de ani

Vinurile de Bordeaux, în pericol din cauza încălzirii globale

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: TOTB.ro - Suprafața de gheață arctică din acest an concurează pentru recordul negativ » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger