După căderea URSS-ului la începutul anilor ’90, colapsul industrial ce a urmat și abandonarea uriașelor terenuri agricole muncite colectiv au diminuat cantitatea de gaze cu efect de seră generate de Rusia, ajutând-o să-și atingă obiectivele climatice fixate prin Protocolul de la Kyoto, scrie Newscientist. Fermierii au abandonat 455.000 de kilometri pătrați de teren și au plecat la oraș pentru a-și găsi de muncă.
Flickr/Courtney Ficek
Privatizarea pământurilor a condus la una dintre cele mai mari schimbări în utilizarea pământului din secolul XX. După abandonarea terenurilor agricole administrate colectiv, plantele au început să crească la loc și să absoarbă dioxid de carbon. Pentru a măsura efectul, cercetătoarea Irina Kurganova, de la Academia de Știință din Rusia, și colegii ei au cartat repartizarea tipurilor de sol în partea rusească a fostei URSS și a suprapus-o cu o hartă a modificărilor survenite în utilizarea pământurilor. Apoi au analizat toate studiile despre înmagazinarea dioxidului de carbon pe care le-au putut găsi și le-au corelat pentru a estima cantiatea de carbon captată în fiecare punct al hărții lor.
Echipa a aflat că, în total, cele 455.000 de kilometri pătrați care au fost abandonate în porțiunea din URSS care este acum Rusia au absorbit, în medie, 42,6 milioane de tone de dioxid de carbon în fiecare an, din 1990 încoace. Asta înseamnă că, în fiecare an, pământul părăsit a înmagazinat echivalentul a 10% din emisiile de dioxid de carbon ale Rusiei provenite din arderea combustibililor fosili. Procentul este mare, spun unii specialiști, în condițiile în care majoritatea țărilor s-au angajat să atingă ținte de doar 5%. Mai multe, pe Newscientist.
Un comentariu
excellent articol !