Calculaţi cât timp aţi petrecut până acum pe Facebook

1

În cei zece ani de existenţă, sărbătoriţi chiar săptămâna trecută, Facebook a reconfigurat obişnuinţele şi practicile legate de comunicare şi social media. Reţeaua socială a atras în acest răstimp peste un miliard de utilizatori, restructurând totodată graniţa dintre spaţiul public şi spaţiul privat: Facebook a devenit un fel de “ziar” pe care unii îl consultă compulsiv, un mediu prin care ne construim identitatea virtuală, un canal care permite cetăţenilor să se organizeze pentru proteste şi revoluţii, o piaţă de publicitate şi o oglindă a lumii în care trăim.

 

Facebook-waste-of-time

 

Disputa despre utilitatea reţelei sociale e un subiect inepuizabil, care atrage după sine nenumărate studii, cercetări şi opinii. Într-o dezbatere pe tema A fi sau a nu fi pe Facebook, pe care am organizat-o mai demult, Marius Comper, redactor-şef al publicaţiei Descoperă.ro, era de părere că “Facebook este un instrument. Aşa cum simpla posesie a unui bisturiu nu ne face nici chirurgi, nici ucigaşi desprinşi din filmele horror, nici folosirea uneltei Facebook nu ne transformă în niciun fel,” în vreme ce criticul literar Marius Chivu scria: “Mă tem că e cronofag, nu sînt predispus la exhibiţionism social, nu mă interesează să comunic nediferenţial, nici să fiu disponibil oricui, cu atît mai puţin să mă promovez (prefer să fiu căutat, nu să mă ofer eu).”

De cele mai multe ori însă, relaţia pe care o avem cu Facebook este de tipul love & hate, însă indiferent de ce parte a baricadei ne aflăm, reţeaua socială ne consumă mult timp, pe care cu greu îl putem estima, atâta vreme cât verificarea fluxului din reţeaua socială a devenit pentru mulţi un reflex. Cu ajutorul unei aplicaţii create de publicaţia Time, putem însă calcula cu aproximaţie câtă vreme am petrecut pe Facebook de la crearea contului. Accesând această aplicaţie şi introducând timpul petrecut, în medie, zilnic, pe Facebook, vom fi probabil uimiţi de câte zile adunate însumează această activitate de fond.

Sursa: Time

Puteţi citi şi:

VIDEO Ştiinţa ne spune de ce procrastinăm şi cum am putea să ne organizăm mai bine

Prea multă auto-admiraţie pe Facebook prosteşte

Facebook a ajutat la creşterea numărului de donatori de organe


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger