"Ca fiu al Roşiei Montane, nu voi accepta să fiu complice la distrugerea localităţii" – scrisoarea unui roşian către Parlamentul European

10

Comisia pentru petiţii a Parlamentului European va analiza în şedinţa de mâine de la Bruxelles o serie de petiţii între care se numără trei documente depuse de români (persoane fizice ori asociaţii) în legătură cu proiectul minier cu cianuri propus de RMGC la Roşia Montană.

 

 

Astfel, în atenţia comisiei se vor afla petiţia nr. 622/2010, depusă în numele asociaţiei AD Astra, asociaţie de oameni de ştiinţă, petiţia nr. 891/2011, depusă de un cetăţean român tot în legătură cu exploatarea minieră cu cianură propusă la Roşia Montană şi petiţia nr. 628/2011, depusă de Sorin Jurcă, localnic din Roşia Montană, în numele Fundaţiei Culturale Roşia Montană, în legătură cu dezastrul de mediu cauzat de proiectul minier propus de RMGC.

Sorin Jurcă este una dintre vocile rezistenţei din Roşia Montană, despre care v-am povestit nu demult; el a fost invitat să participe la lucrările de mâine ale comisiei de la Bruxelles, dar, din cauza situaţiei tensionate din prezent din Roşia Montană, prezenţa sa la lucrările comisiei nu va fi posibilă. În schimb, el a redactat o scrisoare adresată membrilor comisiei şi europarlamentarilor, pentru a-şi susţine, în scris, petiţia depusă acum doi ani.

Petiţia din 2011 adresată de Sorin Jurcă Parlamentului European a fost inclusă în proiectul de ordine de zi al reuniunii Comisiei pentru petiţii, care se va desfăşura mâine, 16 decembrie, la Bruxelles şi este programată pentru dezbatere în jur de ora 17:00. Procedurile comisiei pot fi urmărite pe internet prin intermediul transmisiunii online a Parlamentului European aici, în direct sau pot fi vizionate ulterior, înregistrate, începând cu ziua următoare desfăşurării discuţiilor. Vă prezentăm mai jos, integral, scrisoarea semnată de Sorin Jurcă:

 

„Stimati membri ai Comisiei de Petiţii,

Stimati Europarlamentari,

Ca urmare a petiţiei nr. 628/2011 depusă la Comisia de Petiţii am fost din nou solicitat pentru a o susţine în data de 16.12.2013 la Bruxelles. Din motive care ţin de situaţia tensionată, fără precedent, din Roşia Montană, mă găsesc în imposibilitatea de a onora această invitaţie.

Ca să înţelegeţi mai bine la ce fel de tensiuni fac referire, voi caracteriza pe scurt situaţia de aici. Noi, localnicii care am ales să ne continuăm vieţile independent de oferta făcută de compania minieră, suntem victimele unui şir lung de atacuri sistematice concertate de compania Roşia Montană Gold Corporation şi susţinătorii acesteia. Dacă în studiile de impact şi acordurile pe care le încheie cu diverse autorităţi ni se spune, în mod obsesiv, că RMGC este dedicată comunităţii, în fapt lucurile stau cu totul altfel – acţiunile acestei companii au distrus din temelie tot ceea ce caracteriza această comunitate de roşieni. Dispreţ, ură, vrajbă şi ameninţări – acesta este adevăratul angajament şi aportul companiei miniere la comunitatea din Roşia Montană şi respectul pe care acest operator minier îl are pentru istoria, cultura şi tradiţiile acestui loc.

Tensiunea depăşeşte cu mult limitele administrative ale localităţii Roşia Montană. Indignarea românilor de pretutindeni a atins apogeul în momentul în care Guvernul României a “inventat” o lege specială pentru ca Proiectul Roşia Montană să poată fi implementat, presaţi fiind, probabil, de investitorii nerăbdători să îşi ia, într-o formă sau alta, avizele. Sunt sigur că fiecare dintre dumneavoastră a auzit măcar de valul de proteste cauzat de această propunere legislativă, proteste care au cuprins lumea întreagă, oriunde bate o inimă de român! Presa internaţională a relatat pe larg despre aceste mişcări de stradă, numindu-le “toamna românească”. Motivul pentru care Guvernul României a recurs la astfel de măsuri – fabricarea unei legi speciale – este acela că legislaţia României nu permitea avizarea acestui proiect. Pentru prima oară, am avut dovada clară, asumată chiar de autorităţi, a incapacităţii acestei companii de a propune o alternativă reală şi legală la tipul de dezvoltare pe care, timid şi împiedicat din toate privinţele, ne încăpăţânăm să îl dezvoltăm aici. Exproprieri forţate, metodologii de aplicare preferenţiale, termene mult scurtate, instituţii ale statului reduse la simple emitente de acte pentru RMGC – aşa as rezuma legea specială înaintată de Guvern Parlamentului spre vot.

A fost picătura care a umplut paharul. Românii au înţeles că, dacă statul român este atât de vulnerabil, încât emite legi după necesităţile oricărei companii, atunci noi, ca şi cetăţeni, nu însemnăm, de fapt, nimic pentru autorităţile române. Personal, aş fi afectat direct de legea specială – deţin un apartament şi un teren în zona “industrială”, de asemenea o casă în “zona sanitară”. Noua lege ar da drept RMGC să mă deposedeze fără drept de apel. Mai mult, ar putea face asta în cazul oricărei proprietăţi prinse în perimetrul licenţei, care, tot conform noii legi, oricum îşi poate lărgi limitele aleatoriu. Legea specială a fost preluată şi analizată de o comisie constituită pentru a face “lumină” în acest caz. S-a întocmit un raport final care a enumerat numeroase încălcări ale legislaţiei româneşti, iar o parte din activităţile derulate în cadrul acestui proiect au fost deferite Parchetului General. Raportul final a fost dezbătut în Senatul României şi respins pe motiv că s-au înregistrat, de-a lungul anilor, abateri de la legislaţia românească şi că nu este posibil ca un proiect al unei companii să beneficieze de o lege specială.

Este grav că asistăm la un joc periculos pus în mişcare de Guvernul Romaniei în complicitate cu o companie străină, invocând crearea a mii de locuri de muncă (fără să vorbească de zecile de mii care s-ar pierde) şi salvarea patrimoniului (omiţând să spună că peste 99% din galeriile miniere şi patrimoniul valoros ar fi dinamitate). Se vorbeşte fără acoperire de sume fabuloase, când, ştim cu toţii, RMGC se află în dificultăţi reale în a găsi un asigurator pentru monstruosul proiect pe care îl propune. Toate aceste lucruri românii le văd zilnic în reclame difuzate pe toate posturile naţionale. CNA (Consiliul Audio-vizualului) le amendează şi le retrage, ei fac altele. Însă, stimaţi parlamentari, românii nu mai cred!

Un alt aspect este legat de “alternativele” pe care societatea civilă ar trebui să le dea ca o condiţie obligatorie asociată dreptului la libera exprimare: “Dacă tot sunteţi împotrivă, spuneţi voi din ce să trăim!”.  Stimaţi parlamentari, statul român, prin autorităţile centrale şi locale, refuză sistematic şi îngreunează constant orice iniţiativă de dezvoltare şi salvare în Roşia Montană! Opiniile specialiştilor care recunosc valoarea Sitului Istoric Roşia Montană şi propun includerea acestui valoros loc în Lista Patrimoniului Universal UNESCO au fost ignorate şi ridiculizate! Sutele de voci profesioniste, sute de voluntari care anual vin şi se implică în munca de restaurare efectivă la Roşia Montană, zeci şi sute de mii de protestatari pe străzile României şi dincolo de graniţele ei – suntem toţi, oare, dezinformaţi?

Dar, stimaţi parlamentari, înainte de a vorbi despre ce ar aduce bun sau rău proiectul minier încă neavizat, haideţi să vedem ce a adus până acum compania minieră la Roşia Montană – 150 de case demolate (din raţiuni de “igienă”), dezbinarea comunităţii locale, amplificarea dependenţei autorităţilor locale de compania minieră, devenind practic paralizate, antrenarea României într-o controversă fără precedent, împiedicarea oricărei dezvoltări naturale, fireşti – doar pentru a asigura premisele avizării proiectului.

 

Roşia Montană se află sub un asediu desăvârşit care se propagă şi se adânceşte cu fiecare zi, cu fiecare voce care nu strigă pentru demascarea acestei nedreptăţi, cu fiecare drept fundamental încălcat, cu fiecare zid de casă lăsat să se prăbuşească, cu fiecare vot amânat. Cu toate acestea, familia mea, împreună cu alte familii, am hotărât să trăim aici, să valorificăm ceea ce Roşia Montană are mai valoros: patrimoniul inestimabil – singura resursă inepuizabilă şi generatoare de dezvoltare economică sustenabilă.

Ca fiu al Roşiei Montane, nu voi accepta să fiu complice la distrugerea localităţii, în numele unor scenarii cu locuri de muncă şi turism prosper pe buza lacului de decantare a reziduurilor cu cianuri. Îndrăznesc să cer domniilor voastre, ca membri ai Parlamentului European, dar mai ales ca şi cetăţeni ai Europei, să îmi fiţi alături în lupta pe care sunt nevoit să o duc pentru ca dreptul meu la viaţă, cultură şi un mediu curat să fie respectate!

 

Cu stima,

Sorin Jurcă

Roşia Montană”

Puteţi citi şi:

Rezistenţa din Roşia Montană: “Roşia nu trebuia lăsată la mâna politicienilor” – Sorin Jurcă

FOTO Case pustiite la Roşia Montană

O revoltă minunată. (Aşa-i, tată?)

Rezistenţa din Roşia Montană: “Să te ferească Dumnezeu de omul care nu mai are nimic de pierdut!” – Eugen David

Să le-nmuiem posmagii parlamentarilor!

Azi începe FânFest. Cine sunt roşienii din rezistenţă? 

Traficul de morţi de la Roşia Montană


10 comentarii

 1. Un mincinos pe care nimeni nu l-a poftit sa plece din Rosia Montana. A chiulit o viata cu fotbalul, datorita doctorului din comuna ia pensie din minerit si a primit rmgc in gazda cand au venit prima data in RM.Acum sluga la Soroso face pe patriotul pentru ca se afla in zona protejata si nu poate vinde la companie. JALNIC si scarbos

 2. Minciuni de cinci bani. Si eu sunt din Rosia Montana si eu vreau sa raman in comuna natala dar stiu ca acest lucru este posibil doar prin investitii si printr-un proiect bine gandit.
  Vreau sa raman in Rosia Montana si sa continui traditia mineritului alaturi de fiul meu care acum este student la exploatari miniere. Si el doreste sa se intoarca in Rosia Montana sa lucreze in minerit. 80% dintre localnici suntem pentru minerit. Sorin Jurca are pensie de la statul roman pentru ca a lucrat la vechea exploatare de la Rosia Montana iar acum e mare ecologist. casa si-a renovat-o pe banii botanistilor ecologisti. Si-a dat jos tenciuala si termopanele noi ca sa le arate celor de la Fan Fest ca au adoptat o casa si ca banii lor sunt cheltuiti corect. De fapt casa lui era cea adoptata – casa noua si frumoasa care acum troneaza in centrul comunie spoita cu var si cu geamuri luate de la o casa mai veche. Asa vreti sa salvati Rosia Montana? Ia sa il caute cineva pe la conturi sa vada cine il plateste sa fie eco. E un om josnic care ar vinde-o si pe mama-sa daca i s-ar da pretul corect. Nevasta lui a spus in piata cu voce tare ca odata ce pleaca compania miniera si ea pleaca si il lasa in amarul lui. asa ca scrie Sorine scrie scrisori ca daca proiectul nu se face o sa ramai fara nevasta dar iti vom tine noi de urat.

 3. Rosianul şi Roman din Rosiamontana, lăsaţi-ne cu minciunile plătite de Gold Corporation! Suntem sătui de corupţi şi de mercenari! Uitaţi-vă în sinea voastră şi îndreptaţi-vă, de asta avem nevoie, de oameni cinstiţi care au coloană vertebrală, nu de oameni mânjiţi care mint pe internet ca să câştige bani.
  Minciuna are picioare scurte.

 4. E clar cu tine, nu esti cumva aia de impletea ciorapei si “futea buha” la RMGC? Nici o companie care aduce distrugere nu trebuie lasata sa se aseze pe meleagurile astea, bagati bine la cap asta. Se pot face investitii si in alte domenii, se pot crea si alte locuri de munca , dar nu vor tocmai ca unii oameni , ingusti la minte , sa se aseze de-a curmezisul, de teama ca nu vor avea unde munci.Sa se renunte la acest proiect si sa se actioneze spre alte directii, se pot crea f multe locuri de munca in turism, in lucrari de restaurare , in lucrari de infrastructura, dar voi o tineti langa cu mineritul. Nu ar fi nici o problema , daca nu s-ar folosi otrava, daca nu s-ar distruge natura , daca oamenii n-ar fi dislocati si dusi aiurea , ca tara asta are traditie in minerit, dar toate au o limita. Daca nu se poate face fara distrugere, atunci lasam aurul acolo, pt ca peste ani, copiii nostri pot descoperi procedee care sa nu fie nocive.Pana atunci, puneti-va mintea la treaba si dezvoltati alte preocupari in zona.Dar cred ca va plac banii care vi i-a varat in buzunare RMGC si de aceea nu vedeti mai departe de varful nasului.Ori poate va place ideea sa fiti voi aceia care pun mana pe aur, poate va si vedeti pitind cate ceva, ca n-ar fi exclus, romanul e maestru la asta. Dar cu ce pret????????

 5. Cel mai mare mincinos din Rosia Montana este Jurca Sorin. Doar 3-5 familii din Rosia Montana sunt impotriva mineritului, restul oamenilor sunt pentru inceperea mineritului, acesta este adevarul. Si in ceea ce priveste acest om, ca domn sau rosian nu il pot numii, normal ca nu ii convine ca acest proiect sa inceapa din cauza ca si-ar pierde clientela la magazinele alea a lui de rahat, unde astepti 5 ceasuri sa te serveasca si cand esti servit esti luat peste picior. Sa ii fie rusine pentru aceasta petitie, nu reprezinta locuiitorii comnei, sper sa nu ii mai mearga nimeni la magazin sa vada atunci din ce va traii!

 6. Ce minerit domnilor de la RMGC? In 20 de ani se termina exploatarea si salut la revedere minerit pentru voi si copiii vostri. Chiar in halul asta de inconstienta ati ajuns? Chiar atat de usor de indoctrinat sunteti?

  Exploatarea de la Rosia Montana va polua intreaga zona, indiferent de siguranta lacului de decantare. Toti care fac sau vor sa faca turism sau agricultura in zona sunt impactati DIRECT. Oamenii astia au facut nenumarate plangeri si sunt ignorati. Pentru ca vreti voi castiguri decente pentru cativa ani de zile (nici macar nu sunteti platiti ca lumea ca sa va dam dreptate) distrugeti potentialul intregii zone.

  Sa va fie rusine! Jos labele de pe aurul romanesc, ramane in tara. Sa hotarasca copiii nostri ce sa faca cu resursele inca neexploatate ale tarii.

 7. Sanda Lungu
  Fiecare om are dreptul la opinie.Cred ca voi ati spus ca acest om se descurca.De ca ii plangeti de mila? Plangeti-va voua cei care muriti de foame.Sau faceti ca Sanda Lungu care croseteaza macar.A crosetat 45 de ani si nu a murit.Dar voi? vOI MERGETI LA EL LA MAGAZIN,NU VA CHEAMA NIMENI.sTATI 5 ORE CA SA VA SERVEASCA?Inseamna ca aveti timp sa stati.Ca rmgc va angajat sa va plimbati cu mainile in buzunar.Cititi mai bine textul.Sorin nu va reprezinta pe voi ci pe el.Asa cum si voi va reprezentati pe voi.Cand o sa vad plangand pe Sorin ca moare de foame.oare cu voi ce va fi? Lasati-l in pace ca nu are cu voi cei harnici nimic.Sau faceti ce face el daca il invidiati atat de mult.Apropo,dr Jurca a fost director la rosia min? Cine e acest nimeni?

 8. Cat de corupt sau inconstient poti sa fii sa distrugi o zona intreaga pentru ca o parte din comunitate sa primeasca, muncind din greu, cel mult niste salarii medii pe economie in urmatorii 20 ani.
  Ce faceti dupa aia cu muntii rasi, ce faceti cu lacul de decantare si deseurile toxice de linga voi. Cea mai mare parte din voi nu va avea banii nici macar sa plece in alta parte(tot asa cum acum nu aveti banii sa plecati in alta parte unde sunt efectiv locuri de munca), majoritatea o sa mai traiasca cel putin inca 20 dupa ce pleaca rmdc.
  Copiilor vostri, cei care acum au 1-2-5-10 ani, ce viitor le lasati?. De faptul, ca se vand pe nimic sau mai exact pe 6% resursele Romaniei nici nu mai zic ceva (romanii nu-si iubesc tara sau cei care o fac sunt prea putini).
  Este atat de greu ca in loc sa stati cu mana intinsa cersind de munca sa va apucati serios in comunitate accesand fonduri europene disponibile GRATIS ptr agricultura, cresterea animalelor, albinarit, exploatarea lemnului (cu replantarea padurilor la loc) etc, activitati din care inaintasi vostrii au trait sanatosi mii de ani?

 9. Dacă chiar voiaţi locuri de muncă aţi fi plecat în Spania la căpşunărit. Dar nu, nu asta vreţi. Vreţi să vi se dea şi să vi se facă. Să vă pice din cer. În timp ce oamenii întrprinzători ca şi cei de la compania minieră îşi iau singuri. Sau încearcă cel puţin. Noroc că alţi oameni întreprinzători au făcut ceva în privinţa asta ca să-i încurce puţin în înterprinderea lor de a ne otrăvi pâmântul, aerul şi apa. Nu mă interesează Roşia Montană, nici soarta întreţinuţilor social de acolo, nici din ce trăieşte Sorin Jurcă şi dacă-l lasă sau nu nevasta. Vreau să trăiesc într-un mediu curat, să beau apă curată, nu să stau cu teama că la prima ploaie mai straşnică se rupe barajul şi contaminează totul în aval doar pentru că unii au scurmat după nişte aur. Iar în privinţa asta îmi convine foarte tare ce face Sorin Jurcă, deci bravo lui.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger