Buycott, aplicația care te ajută să nu cumperi de la corporațiile neetice

1

images (1)Dacă nu vrei să contribui nici măcar cu câțiva lei la umflarea buzunarelor unor companii pe care nu le susții, există aplicația Buycott, disponibilă pentru iPhone, iar în curând, pentru Android. Aplicația scanează codurile de bare ale produselor, oferind informații despre producător și despre relația acestuia cu familia de corporații din care aceasta face parte. Chiar dacă un banal porumb de floricele poate avea ca producător o firmă cu nume banal, aceasta ar putea fi legată de Monsanto sau alte corporații pe care mulți consumatori ar vrea să le evite.

Ideea unei astfel de aplicații a fost adusă în discuție de către Darcy Burner, activistă, specialistă în IT și, de curând, membră a Partidului Democrat american. Cel care a și pus-o în practică a fost însă Ivan Pardo, un programator freelancer de 26 de ani, care a petrecut un an și jumătate realizând Buycott, a cărei variantă de Android urmează să fie lansată zilele viitoare.

Aplicația, odată instalată pe telefon, scanează codurile de bare ale produselor, afișând pe ecran lanțul de firme din care face parte compania producătoare. Un exemplu relevant pentru piața americană arată că, dacă vrei să cumperi un îndulcitor marca Splenda, Buycott îți arată că producătorul, anume McNeil Nutritionals, aparține corporației Johnson & Johnson, cu o cifră de afaceri de peste 220 de miliarde de dolari. Sau, dacă vrei să cumperi o cutie de cereale, aplicația îți poate spune dacă nu cumva a fost produsă de una dintre companiile care au donat sume uriașe pentru a bloca proiectul de lege care prevedea obligativitatea afișării pe etichetă a conținutului de organisme modificate genetic. Folosind această aplicație, consumatorului intransigent îi va fi, probabil, extrem de greu să-și aleagă din supermarket alimentele care nu provin, pe căi ocolite, de la giganți ca Nestle, Coca-Cola, Kraft, Heinz sau Unilever.

Buycott este menită să redefinească puterea de cumpărare a celor interesați de sursa produselor pe care le cumpără și care evită companiile recunoscute pentru practici neetice. Pe lângă informațiile oferite, aplicația îi încurajează pe utilizatori să își organizeze preferințele și convingerile, în jurul cărora să creeze campanii de atenționare în legătură cu anumite produse și companii.

Sursa: Forbes

 


Un comentariu

  1. Pingback: Buycott: okostelefon-alkalmazással bojkottálhatod a multikat » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger