Instituțiile publice și private au la dispoziție un nou instrument de informare și consiliere în domeniul achizițiilor publice ecologice (APE) prin platforma Buy Smart +, lansată ieri de Institutul de Cercetări și Modernizări Energetice (ICEMENERG).
Buy Smart + este o platformă online ce oferă gratuit consultanță și materiale de informare privind achizițiile publice verzi. Proiectul vine în sprijinul instituțiilor publice, dar și al celor private, punând la dispoziția celor interesați informații, ghiduri, recomandări, instruire, materiale pentru cursuri, exemple de bune practici, instrumente de calcul pentru performanța energetică și costurile de viață pentru cinci grupe de produse: clădiri, electrocasnice, IT, iluminat și automobile.
”Autoritățile din România trebuie să știe în primul rând că achizițiile publice ecologice au nenumărate beneficii cuantificabile. Este nevoie însă de implicare, pentru că oamenii care se ocupă de aceste achiziții trebuie să cunoască foarte bine legislația, atât națională, cât și europeană și să știe să folosească instrumentele existente pentru facilitarea acestor achiziții”, spune Lidia Capparelli, de la Direcția de Achiziții Publice Ecologice din cadrul CONSIP, Italia.
Obiectivul proiectului Buy Smart + este integrarea criteriilor ecologice și de eficiență energetică în caietele de sarcini pentru achiziții publice verzi, cu extindere la cele private, în conformitate cu cerințele europene.
Proiectul este finanțat prin Programul Intelligent Energy Europe și numără 18 parteneri din 15 state membre, fiind coordonat în România de ICEMENERG.
Economii de materii prime și energie
”Autoritățile publice cheltuiesc 19% din PIB pentru achiziții publice, la nivelul Europei. Este un potențial uraiaș, ce ar putea aduce beneficii imense. Ar aduce o transformare a pieței, pentru că producătorii vor fi obligați să folosească tehologii din ce în ce mai performante, cu impact scăzut asupra mediului”, spune Mariana Bărbuță, coordonatorul proiectului. Ea a subliniat că beneficiile APE, precum reducerile de emisii de CO2, conservarea resurselor naturale, îmbunătățirea imaginii publice.
Achizițiile publice ecologice reprezintă procesele în care autoritățile publice cumpără bunuri și servicii cu impact redus asupra mediului pe întreaga durată de viață. Gândind verde și cumpărând inteligent se pot realiza economii semnificative de materii prime și energie, pot fi reduse deșeurile și poluarea, contribind la încurajarea tehnologiilor curate.
Uniunea Europeană promovează o țintă voluntară de APE, încurajând ca 50% din achizițiile publice realizate de instituții să fie ecologice. Deși există state fruntașe, precum Belgia, Danemarca, Olanda, Suedia, care depășesc ținta, aceasta nu a fost realizată la nivel european. În România, APE se realizează în proporție de aproximativ 20%. Barierele în creșterea acestui procent sunt legate de faptul că includerea criteriilor ecologice în caietele de sarcini nu este obligatorie. Pe de altă parte, nu există stimulente, iar APE implică o investiție inițială mare. De asemenea, în România cumpărătorii nu sunt informați suficient despre produse, iar nivelul de conștietizare cu privire la beneficiile APE este redus.