Burse de stat pentru studenţii care postează pe internet mesaje pro-Israel

2

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a confirmat lansarea unui program guvernamental menit să redreseze imaginea Israelului pe plan internaţional, prin care se oferă sute de burse studenţilor din şapte universităţi care postează în reţelele sociale mesaje pro-Israel. Studenţii care acceptă să devină astfel “postaci”, fără să precizeze însă în postările lor că primesc finanţare de la guvern, vor beneficia de burse diferenţiate în funcţie de contribuţia lor.

 

SocialMediaProp

 

Miza programului este, potrivit lui Netanyahu, să “consolideze diplomaţia publică israeliană şi să o adapteze la schimbări prin intermediul consumului de informaţie.” Astfel, studenţii doritori de la fiecare din cele şapte universităţi israeliene vor fi organizaţi de către un coordonator central, beneficiar al unei burse de studii complete, şi de către alţi trei coordonatori pe probleme de limbă, statistică şi cercetare, care vor primi burse mai mici. Studenţii din program, numiţi “activişti”, vor primi o “bursă de bază” pentru mesajele postate pe Facebook şi Twitter în care susţin, către comunitatea internaţională, intervenţiile Israelului. 

“Ideea este ca rolul statului să nu iasă deloc în evidenţă,” a explicat Daniel Seaman, cel care a pus la punct acest proiect, “fiind prin urmare necesar să apeleze la o implicare substanţială a studenţilor, fără afilieri şi conexiuni politice.” Subiectele-cheie ce urmează să fie abordate în postările din reţelele sociale vizează chestiuni de securitate şi politică, precum şi combaterea apelurilor la boicotarea Israelului. Bursierii vor aborda, conform autorităţilor israeliene, aspecte precum valorile democraţiei, libertatea de credinţă şi pluralismul.

Iniţiativa nu este însă unanim îmbrăţişată în Israel. Alon Liel, fost director general în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Israel, a catalogat această măsură drept “dezgustătoare.” “Studenţii din universităţi ar trebui să fie educaţi să gândească liber. Când cumperi mintea unui student, el devine o marionetă a sistemului de burse oferite de guvernul israelian.”

Sursa: The Independent

Foto: Aaron Wood

Puteţi citi şi:

Israelienii se adună ca la spectacol să privească bombardarea Fâşiei Gaza


2 comentarii

  1. Pentru cateva secunde am crezut ca citesc un articol de pe timesnewroman.ro…
    E trist ca oameni ca initiatorul acestui proiect sunt luati in serios!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger