Burgerul din carne de leu in cinstea CM 2010 si lumea ascunsa a negotului cu carne exotica

5

Un restaurant din orasul Mesa, Arizona, care de regula serveste vin alaturi de carnuri mai putin intalnite, precum cea de mistret salbatic, si-a largit meniul cu un burger din carne de leu, inspirat de locul in care se desfasoara campionatul mondial de fotbal – Africa de Sud. Stirea a facut miercuri 23 iunie, ocolul mediului online. Localul si-au promovat noul fel de mancare printr-un newsletter trimis pe calea e-mailului, insa un activist pentru drepturile animalelor a raspandit vestea.

Dupa ce tot mai multa lume a aflat ca restaurantul din Arizona serveste carne de leu, activistii pentru drepturile animalelor si cetatenii revoltati au inceput sa-l bombardeze cu e-mailuri si telefoane, scrie Huffington Post. A existat chiar si o amenintare cu bomba. „In Africa se mananca lei, asa ca ma gandesc ca daca e OK ca africanii sa manance lei, ar trebui sa fie OK si pentru noi”, s-a aparat proprietarul localului, Cameron Selogie. „Ne-am gandit ca din moment ce Campionatul Mondial se desfasoara in Africa, atunci un burger din carne de leu ar putea fi o optiune interesanta pentru clientii nostri mai aventurosi”.

Carnea mult contestata provine de la un leu crescut intr-o ferma din Illinois in care animalele sunt crescute in aer liber, fara a fi intarcate, autorizata de Departamentul pentru Agricultura al SUA (USDA), al carui purtator de cuvant spune ca desi carnea de leu nu este servita in mod curent, nu exista interdictii legate de consumul ei. Cu toate astea, CNNMoney.com a dat peste ceea ce a numit „o lume misterioasa si ascunsa a aprovizionarii cu carne exotica”.

Patronul restaurantului spune ca a cumparat carnea de leu printr-o firma de distributie din Phoenix, „Gourmet Imports-Wild Game”, care are in spate un singur om, Rick Worrilow. Acesta din urma l-ar fi asigurat pe Cameron Selogie ca vine de la ferma mai sus amintita, avizata de USDA. Intre timp, Worrilow, care lucreaza ca intermediar intre producatorii de carne si restaurante, si-a schimbat pozitia, spunand ca, de fapt, carnea provine de o ferma complet legala din Illinois careia nu ii stie numele si ca este increzator ca agentii federali au inspectat carnea.

Cand carnea de leu a ajuns la restaurantul din Arizona marti seara, pe pachet scria „Czimer’s Game & Sea Foods”, care nu este o ferma in care animalele sunt crescute in aer liber. Mai exact, este numele unei macelarii de langa Chicago. Proprietarul magazinului, Richard Czimer, vinde o mare varietate de vanat, de la fazani, prepelite, rate, caprioare pana la exoticele camile, lame si lei. Czimer a spus pentru CNNMoney.com ca primeste carnea de la un alt individ, caruia nu i-a declinat identitatea si care cumpara si vinde animale pentru pieile lor.

Intrebat de unde face rost individul misterios de animale exotice, Czimer a spus: „Are sursele lui si eu nu ma bag treburile lui, asa cum nici el nu se baga in ale mele”. Macelarul din apropiere de Chicago are insa o intreaga istorie privind afacerile cu carne exotica. In 2003, ziarele locale scriau despre condamnarea sa la 6 luni de inchisoare dupa ce a vandut carne de tigru si leopard, animale protejate de legea federala. Czimer a recunoscut atunci ca a cumparat carcasele a 16 tigri, patru lei, doua pume si a unui hibrid intre tigru si leu, care au fost sectionate si vandute drept „carne de leu” pentru un profit de peste 38.000 de dolari.

Foto 1: Flickr/Cory Leopold

Foto 2: Flickr/Ewan-M

Tags:5 comentarii

 1. Si asa sunt o specie amenintata, mai trebuia sa fie promovat acest burgr1Bine ar fi ca toti de acolo sa refuze cu indignare acest burger.

 2. se mai intampla sa mananci si carne de leu african,ca cu cel romanesc…a ramas osul din el,ca guvernantii l-au luat tot ei…dee… sunt la putere, nu?

 3. Gigi Maybachistu' Flamand on

  Se poate deduce uşor de unde provine carnea. E vorba de o sursă care explică multe incidente mai ciudate de felul lor.

  Nişte băieţi deştepţi (dar nu din energetică…) au avut cândva sclipitoarea idee de a face rost de nişte dolari şi euro mizând pe prostia şi îngâmfarea unor europeni şi americani mai avuţi, care se credeau mari vânători, dar nu prea aveau habar să vâneze şi în mod sigur s-ar fi întors din Africa în coşciug de plumb. Aşa că băieţii noştri deştepţi au pus mâna pe câteva animale, prin metode specifice şi aparent legale (creşterea şi înmulţirea animalelor în vederea repopulării rezervaţiilor de vânătoare) şi din acest moment au avut 2 opţiuni:

  – fie le-au crescut în aşa fel încât să îşi piardă frica şi suspiciunea faţă de om, după care le-au eliberat pe fondul de vânătoare cu o zi înainte de sosirea solicitantului;

  – ori le-au sacrificat pur şi simplu, aşa cum se taie porcul, după care au vândut solicitantului în mod direct “trofeul gata împăiat”.

  Nu e vorba numai de lei, tigri sau alte specii exotice, cam acesta era şi motivul pentru care nişte băieţi deştepţi de la noi ţineau “urşii de restaurant”. Alimentaţia şi îngrijirea ursului, oricât de sărace, reprezentau totuşi o investiţie, care urma să fie recuperată prin vânzarea trofeului.

  Odată ce crima a fost îndeplinită şi banul încasat, ce altceva puteau face cu carnea?….

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger