Buretii de mare au 70% din ADN-ul oamenilor, veste buna pentru tratarea cancerului

8

Daca nu sunt indeajuns de multe motive pentru ca omenirea sa salveze oceanele, oamenii de stiinta australieni aduc unul nou – salvarea rudelor noastre si, in consecinta, a noastra. Intr-un studiu recent, cercetatorii au observat ca buretii de mare au ADN-ul asemanator cu al oamenilor in proportie de 70%, ceea ce ar putea duce la gasirea unor tratamente pentru boli umane precum cancerul.

Genele impartasite de oameni si de buretii de mare includ multe dintre cele asociate bolilor umane, inclusiv cancerului, scrie Tree Hugger, iar oamenii de stiinta de la Universitatea din Queensland, Australia, spun ca descoperirea lor ar putea juca un rol important in cercetarea cu celule stem. „Buretii de mare au ceea ce este considerat Sfantul Graal al celulelor stem”, spune Bernard Degnan, unul dintre autorii cercetarii. „Ne pot informa asupra modului in care ne gandim la celulele noastre stem si asupra modului in care le-am putea folosi in aplicatii medicale viitoare”.

Potrivit publicatiei Science Daily, decodificarea secventelor ADN ale buretilor de mare din Marea Bariera de Corali, care au origini de 650 de milioane de ani, ofera informatii despre cancer si despre aparitia unei retele de celule specializate. Pe masura ce organismele au evoluat de la stadiul unicelular la stadiul celular, explica cercetatorii australieni, s-a creat un conflict, in sensul ca o serie de celule specializate au tinut sa se multiplice in continuare. Cancerul se caracterizeaza prin multiplicarea necontrolata a celulelor, iar daca oamenii de stiinta inteleg evolutia animalelor de la buretii de mare pana la primate, ar putea afla indicii legate de modul in care functioneaza cancerul, putand astfel sa-l previna.  

Foto: Flickr/icelight

Tags:8 comentarii

  1. Lol Lolovici on

    Din cate stiu eu 70% nu e mare branza, o gramada de fiinte au procente de genul asta in comun cu ADN-ul nostru. Mult au cimpanzeii and friends undeva peste 95% parca. Si bineinteles porcul.

  2. Pingback: Tweets that mention Buretii de mare au 70% din ADN-ul oamenilor, veste buna pentru tratarea cancerului » Think Outside The Box -- Topsy.com

  3. ● Se pare că bureţii de mare au gene comune cu oamenii. Studiul, realizat de cercetători din Australia, se referă la o specie de bureţi care se găsesc în Marea Barieră de Corali. Ce surpriză! Am rude în străinătate! (M. M.) – dilema veche

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger