Bunicii nu sunt importanţi numai pentru îmbrăţişări, prăjituri şi sfaturi bune, dar sunt şi cheia evoluţiei civilizaţiei umane. Mai multe cercetări recente au subliniat cât au fost de utili oamenii în vârstă la începuturile dezvoltării umane.
Bunicii sunt buni să stea cu copiii, să facă unelte, să-i înveţe pe alţii îndeletniciri şi, cel mai important, să ducă mai departe înţelepciunea umană asupra relaţiilor. Studii realizate la Muzeul de Istorie Naturală din Londra subliniază importanţa experienţei în cazul adunării de hrană.Profesorul Chris Stringer, autorul Originii Speciilor, spune că cei bătrâni duc mai departe cunoştinţe legate de mâncarea otrăvitoare, localizarea rezervelor de apă şi abilitatea de a face unelte. De asemenea, ei cunosc relaţiile cu alte triburi, deci le e mai uşor să negocieze accesul la apă sau la pământ bogat în pradă de vânătoare.
Kristen Hawkes, de la Universitatea din Utah, a realizat mai multe studii despre populaţia Hadza de vânători din Tanzania. Ea spune că bunicile au un rol important în adunarea hranei şi în a învăţa copiii mai multe îndeletniciri pentru ca aceştia să fie mai sănătoşi şi comunitatea să se dezvolte.
Profesorul Rachel Caspari de la Universitatea Centrală din Michigan a urmărit legătura dintre explozia demografică de acum 30.000 de ani şi longevitatea. Ea a analizat oase din toată lumea pentru a determina vârsta în perioada în care omenirea s-a dezvoltat. Cercetătoarea a aflat că atunci când oamenii au început să trăiască mai mult de 30 de ani, a devenit mult mai uşor pentru triburi să se extindă.
“A trăi până la vârste mai înaintate are efecte puternice asupra mărimii populaţiei, interacţiunilor sociale şi geneticii şi poate explica de ce oamenii moderni au reuşit mai multe decât oamenii arhaici, precum Neanderthalii“, spune aceasta.
Foto: Flickr / roblisameehan
Sursa: Telegraph