Parlamentul bulgar a prelungit un moratoriu privind achizițiile de teren arabil de către investitori străini valabil până în 2020, în ciuda avertizărilor din partea Uniunii Europene, care ar revizui tratatul de aderare în acest caz.
Potrivit acordului de aderare din 2007, interdicția de vânzare de terenuri agricole către străini expiră pe 1 ianuarie 2014, iar orice încercare de a încălca această înțelegere ar duce la demararea procedurilor de infringement.
Bulgaria susține că prețurile terenurilor sunt mult mai scăzute decât în statele mai bogate, iar o creștere a cererii din partea investitorilor străini ar duce la imposibilitatea fermierilor locali să cumpere pământ.
“Trebuie să prevenim devalizarea celor mai importante resurse ale Bulgariei”, a declarat Volen Siderov, lider al partidului Ataka, un partid naționalist, anti-UE, care a trecut moțiunea prin Parlament.
Ministerul Agriculturii a anunțat că antreprenori din Qatar și Bahrain și-au exprimat interes în a cumpăra teren agricol în Bulgaria. Momentan, investitorii străini pot cumpăra teren în Bulgaria doar prin intermediul unei companii bulgare.
Un purtător de cuvânt al Comisarului pentru Piețele Europene Interne a declarat că acordul de aderare al Bulgariei nu prevede o prelungire a moratoriului. Pentru a face acest lucru, Bulgaria are nevoie de sprijinul celorlalte state membre, adică este nevoie de o revizuire a tratatului de adderare și o re-ratificare din partea tuturor celor 28 de state membre.
Mai multe informații despre cum marile companii blochează accesul la agricultură pentru fermierii mici, în Europa, puteți afla dintr-un articol mai vechi de pe TOTB. De asemenea, despre situația satului românesc, amenințat de landgrabbind, puteți citi mai multe în acest reportaj.
Sursa: EurActiv
Puteți citi și:
Țăranul și corporația. Cum se transformă satul românesc, amenințat de landgrabbing