Bula uriaşă cu aer curat, soluţia pentru prea-poluatul Beijing

0

Arhitecţii din cadrul Orproject (Londra, Marea Britanie) propun o soluţie pentru prea-poluatul Beijing, capitala Chinei, oraş care bate toate recordurile negative posibile la capitolul calitatea aerului şi pune în pericol sănătatea locuitorilor săi.

 

 

Oficialii chinezi au provocat designerii să le ofere soluţii pentru a lupta cu această poluare, scrie Inhabitat, şi iată ce le propun britanicii: crearea unei (sau mai multor) bule uriaşe, umplută cu aer curat, care să adăpostească parcuri, grădini, birouri, restaurante etc. Bubbles este numele proiectului bulelor uriaşe, în interiorul cărora localnicii Beijingului să poată respira în voie, fără să se înece cu smogul omniprezent în oraş. Sistemul gândit de arhitecţii Orproject se bazează pe o structură uşoară, care imită aripile fluturilor şi nervurile frunzelor. Materialul folosit pentru bulă este numit ETFE şi a mai fost utilizat în China, cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2008, la centrul naţional de nataţie.

 

 

stire 24 feb china 2

 

Acest material transparent şi flexibil (un fel de plastic, de fapt) poate fi folosit pentru crearea unor domuri ce permit luminii să ajungă în oraş, dar protejează locuitorii de aerul poluat. Întreaga construcţie ar fi, de fapt, un biom (bio-dom), care ar crea microclimate diferite în acelaşi spaţiu – adică arbori de pădure tropicală ar putea exista lângă bucăţi de deşert. Încălzirea şi răcirea în interiorul biomului ar urma să fie controlate printr-un sistem care să se folosească de căldura solului, iar necesităţile de energie ar fi suplinite cu ajutorul panourilor solare integrate în structura bulei.

 

 

stire 24 feb china 4

 

Mai multe detalii, pe Orproject sau Co.Exist.

 

Sursa şi foto: Inhabitat

 

Puteţi citi şi:

Un sat pentru bolnavii de Alzheimer şi demenţă

Un oraş chinezesc vechi, inundat, a devenit o atracţie turistică foarte căutată

Hamburg, oraş fără maşini – un proiect ambiţios, pe 20 de ani

Cel mai rapid avion solar din lume a trecut primele teste de zbor

Un adolescent din SUA şi-a construit propriul submarin dintr-o conductă


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger