Budiștii democrați și criminali

0

 Myanmar, fosta Burma, e un stat cunoscut pentru genocid, sclavie, copii sclavi, copii soldați, trafic de carne vie, violuri sistematice și alte încălcări grave ale drepturilor omului. După ce în 2011 activista nobelizată Aung San Suu Kyi a fost eliberată din arest la domiciliu și guvernul s-a eliberat parțial de puterea militară, comunitatea internațională a idilizat schimbările din Myanmar.

obama-and-aung-san-suu-kyi2

 

În realitate, și noul guvern duce o politică de purificare etnică. Musulmanilor minorității Rohingya li se neagă cetățenia, dreptul la pașaport, accesul la îngrijire medicală, la educație și la joburi decente. Găști de budiști extremiști au incendiat sate Rohingya fără ca poliția sau armata să facă mari eforturi pentru a-i opri. Sute de oameni au murit și mai mult de 100 000 au fost forțați să plece. Laureata cu Premiul Nobel pentru pace și lidera pro-democrată Aung San Suu Kyi s-a referit la Rohingyas cu termenul peiorativ Bengalis, dînd de înțeles că nu-i consideră concetățeni.

Noul guvern, luat în brațe de la început de democrațiile occidentale, conduce acum campanii militare, cu elicoptere și avioane de luptă, împotriva unei alte minorități, Karen.

Bertil Lintner, jurnalist și expert în conflictele etnice din Myanmar, spune că, fundamental, nimic nu s-a schimbat, sunt aceiași oameni la putere dar mai vicleni cînd vine vorba de imagine.

Comunitatea internațională a ridicat prea devreme sancțiunile asupra Myanmar, motivul fiind probabil resursele naturale ale acestei țări.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger