Budapesta a fost “oraşul zâmbetelor” (groteşti) imediat după ce a fost “oraşul sinuciderilor”

0

La începutul Primului Război Mondial, un val de sinucideri a luat în stăpânire Budapesta, fenomen stârnit, credeau unii, de o melodie celebră a vremii, scrie io9. Mai surprinzătoare a fost însă soluţia găsită de autorităţi pentru combaterea epidemiei. Un “club al zâmbetelor”, care îi forţa pe maghiari să zâmbească (într-un mod grotesc, din câte veţi vedea mai jos) pentru a risipi gândurile negative din oraş.

 

 

Potrivit unui articol publicat în octombrie 1937 în ziarul australian Sunday Times Perth, sinuciderile ar fi fost provocate, după ipoteza unora, de cântecul “Gloomy Sunday”, într-o perioadă în care Budapesta încă suferea trauma războiului. Metoda preferată de majoritatea locuitorilor pentru a-şi lua viaţa era înecul, aşa că bărci de patrulă erau staţionate lângă poduri pentru a-i împiedica să-şi găsească refugiul în apele Dunării. Ziarul mai scria că oamenii din Budapesta combăteau acest fenomen învăţând să zâmbească mai bine:

Acum, însă, un “club al zâmbetelor” a fost inaugurat pentru a contracara nebunia sinuciderilor. A fost înfiinţat mai mult ca o glumă la început de către profesorul Jeno şi un hipnotist pe nume Binczo, dar cumva a prins. Organizatorii au acum o şcoală în toată regula şi garantează că-i pot învăţa pe oameni cum să zâmbească ca Roosevelt, Mona Lisa, Clark Gable, Dick Powell şi Loretta Young, plus multe alte tipuri de zâmbete (…) Jeno spune că metodele aplicate în şcoala lui (…) fac zâmbitul popular şi că se speră că nu va dura mult până când numele oraşului Budapesta va fi schimbat [din “Oraşul sinuciderilor”]în “Oraşul Zâmbetelor.”

Piesa “Gloomy Sunday” a fost compusă de Rezső Seress şi lansată pe piaţă în 1933, însă a devenit celebră după coverul lui Billie Holiday, opt ani mai târziu. Numărul de sinucideri din Budapesta a crescut în anii ’30, iar presa vremii a asociat acest fenomen cu lansarea piesei. Există şi poveşti cum că unele posturi de radio ar fi interzis melodia, însă numai BBC a făcut asta, cu versiunea cântată de Billie Holiday, în 1941, pe motiv că este “dăunătoare pentru moralul pe timp de război.” Mai jos, varianta originală şi o serie de poze de la club:

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger