Bucureștiul ca acasă

0

O mână de tineri entuziaști și creativi încearcă să schimbe fața cartierelor rău-famate ale Capitalei transformând casele vechi în cămine cu iz cultural.

 

Home Mătăsari

 

Ca să ajungi la Home Matache trebuie să parcurgi un labirint urban. Treci de șantierul de pe strada Buzești unde Primăria a demolat o groază de case ca să construiască un bulevard faraonic, ca să dai în Calea Griviței, chiar lângă baia comunală. La dreapta se face o străduță, iar din străduță de desprinde o fundătură. Din laterala fundăturii se deschide o altă fundătură care nu apare pe toate hărțile Bucureștiului contemporan. În capătul acesteia, o casă mare și lată, cu pereții zugrăviți în gri și cu o curticică în față. În Home Matache locuiesc la comun cinci studenți care au avut noroc să prindă un loc într-una din cele mai râvnite case deschise din București. Umblă vorba că în anii ‘30, în casa ocupată de studenți, majoritatea cu înclinații artistice, ar fi locuit Nicolae Iorga însuși.

Ghid prin “casa cu artiști” cum se referă la ea vecinii care locuiesc de multă vreme în zona Matache, îmi e însuși păstorul casei. Iulian Văcărean are 31 de ani, dar zulufii rebeli din cap și ochelarii mari cu ramă groasă, neagră, îl fac să pară mai tânăr. L-am întâlnit într-o încăpere din vecinătatea bucătăriei comune a casei Home Matache.  O încăpere confortabilă, caldă, în care se odihnesc două fotolii mari din piele maron și o masă lungă ce aduce cu o capră de tăiat lemne, și un cufăr vechi care completează imaginea dată de doi pereți tapisați cu motive rococo opuși altor doi pereți tapetați cu tăieturi din ziare și fotografii vechi. O combinație de living și cafenea, care exprimă exact conceptul Home, inventat de Văcărean, care îmbină locuirea cu spațiul public, de cafenea.

Home Matache e o casă deschisă anul trecut, la inițiativa lui Iulian, a asociației Beneva pe care a pus-o pe picioare, și a Florentinei Ciocanea , după succesul avut cu o altă casă de acest tip. Home Matache are o soră mai mare, Home Mătăsari, o casă construită în 1929 și închiriată de Văcărean în 2009. Atât Home Matache cât și Home Mătăsari funcționează după aceleași principii ce presupun studenți care locuiesc într-o parte a casei, în timp ce altă parte – parterul casei de pe strada Mătăsari și corpul din dreapta al casei de la Matache – e destinată găzduirii a tot soiul de evenimente, de la expoziții de fotografie, la ateliere de origami, cluburi de dezbateri sau petreceri private. “Home a devenit pentru mine conceptul în care împreună cu câțiva studen’i locuim la etajul unei case și încercăm parterul casei să-l dăm societății înapoi”, explică tânărul. “Parterul devine un spațiu în care pasiunile noastre se manifestă prin evenimente culturale, sociale și educaționale, pentru că eu cred că prin astea trei lucruri poți să crești o generație frumoasă, poți să crești un oraș frumos”.

Și de unde altundeva să începi să înfrumusețezi un oraș, dacă nu chiar acolo unde se zice că ar fi cel mai urât și neprietenos. Atât strada Mătăsari, cât și zona Grivița-Matache au reputație de zone rău-famate. Potrivit cartografierilor sociale ale Bucureștiului realizate de studenții la Sociologie de la SNSPA cele două locuri figurează pe hărțile mentale ale bucureștenilor drept unele cu grad mare de infracționalitate, cu prostituție și trafic de droguri.

***

Ideea de a face Bucureștiul un oraș frumos, prietenos e o marotă veche a lui Văcărean. Prima dată a venit în Capitală din orașul lui natal, Câmpulung Moldovenesc, în 1999, ca să facă voluntariat la o organizație care se ocupa de copiii străzii. S-a reîntors să studieze Teologia la nivel universitar, iar în anul doi de facultate a deschis împreună cu niște prieteni o cafenea în Complexul Regie. Numele cafenelei, La Cafenescu, trimite la un București de secol al XIX-lea, în care “te simți ca acasă, monșer”, de altfel moto-ul localului. “Am zis că dacă tot am ajuns în București trebuie să-l fac să fie Bucureștiul meu, nu să vin aici doar pentru a studia, doar pentru a face bani, ci să-l fac să fie un oraș al meu, de aceea am mers pe ideea de a te simți ca acasă”, își amintește Văcărean. “Atunci când îți asumi locul în care trăiești, ți-l asumi și cu bune și cu rele, tu devii al lui, el devine al tău și energia ta e cu totul alta”.

După cinci ani, La Cafenescu s-a închis, dar nu a pus pe butuci și visul lui Văcărean de a face lumea mai frumoasă. Pe lângă faptul că a pus pe picioare un proiect, Pași către Viață, prin care Asociația Beneva vinde limonadă ca să strângă bani pentru copiii bolnavi de cancer de la Spitalul Marie Curie, tânărului venit din Câmpulung i s-a născut în cap conceptul de Home. “Am căutat o stradă mai specială din București care să aibă o poveste”, povestește Văcărean. “Mătăsariul avea o poveste foarte autentică, o stradă pe care a fost un cinema, o stradă foarte aproape de Facultatea de Teatru, foarte aproape de Obor și Iancului, cele două piețe principale și am zis hai să închiriez o casă acolo și să încep să creez Home”.

Banii pentru prima chirie i-a scos din propriul buzunar pentru că e convins că orice vis te costă pasiune și bani deopotrivă. Apoi a început să adune oameni. Primul locatar l-a găsit el pe Iulian Văcărean. Îl auzise de la masa vecină dintr-un bar povestind și l-a abordat spunându-i că vrea să se mute cu el.

Pe lângă locuirea propriu-zisă, cele două Home găzduiesc și tot felul de evenimente culturale, sociale și artistice.  Pentru petreceri private, Iulian și gașca lui închiriază parterul de la Home Mătăsari. Când e vorba de alte evenimente, ca serile de film sau expozițiile de fotografie, lucrurile se schimbă. În schimb, în timpul acestor evenimente, în casa de pe strada Mătăsari numărul 17 funcționează un fel de cafenea informală. Banii obținuți din evenimente sunt folosiți la plata utilităților și pentru cheltuieli cu întreținerea casei. Un fel de casă care se autosusține. Iar în funcție de cât de mult sunt dispuși să se implice, studenții locatari ai Home-urilor pot să facă bani ca să-și plătească din chirie. “Au existat studenți în case care luni de zile nu au plătit chirie, ci și-au acoperit-o din evenimentele pe care le-au făcut”, afirmă Văcărean.

***

 

Home Matache

 

Popularitatea conceptului și a caselor cu bar și teatru și galerie a explodat. În cei doi ani și trei luni de când o casă veche de pe Mătăsari a fost resuscitată și animată, i-au trecut pragul peste 8.000 de oameni, estimează Iulian Văcărean. Iar pentru a ocupa o cameră pretendenții stau la coadă și trebuie să treacă printr-o probă de interviu. De exemplu, în prezent, pentru o cameră devenită vacantă în Home Mătăsari au aplicat 17 doritori. Procesul de selecție e unul foarte serios. Pretendenta/ul trebuie să dea semne că se poate împrieteni cu restul și că poate contribui activ la activitățile din casă. “Ca să locuiești în casele noastre, începând de acum, va trebui să aplici cu un proiect care va aduce un beneficiu, iar noi vom încerca să-ți oferim finanțare pentru el”, spune Iulian Văcărean.

Home Mătăsari și Home Matache nu înseamnă doar case în care se mută mai mulți studenți care stau împreună și-și reduc chiria. “E un experiment social destul de puternic pentru că locuirea împreună îți formează niște reflexe umane foarte mișto pe care dacă le-ai dobândit mi se pare că o viață întreagă poți să trăiești alături de alții și să te adaptezi să trăiești foarte bine”, spune tânărul. În cele două cămine speciale s-au încropit adevărate societes a la maison, în termenii antropologului francez Claude Levi-Strauss. Locatarii obișnuiesc să mânânce împreună duminica și fac ședințe miercurea în care discută despre viața în casă.

Sergiu Sbârcea are 24 de ani și e unul dintre primii studenți care s-au mutat în Home Mătăsari. Anterior, locuia într-un apartament cu trei camere din Cartierul Colentina pe care îl împărțea cu alți chiriași. Diferența între Home și un apartament oarecare e ca de la cer la pământ. “Spațiul ăla de jos, unde facem evenimente și petreceri ne aduce cumva împreună”, spune Sbârcea, student la SNSPA și originar din Sighișoara. “Pe ăia cu care stăteam în Colentina nici nu-i cunoșteam, am stat cu ei la o bere sau am fumat o țigară o dată sau de două ori. Aici, suntem prieteni, ieșim la bere împreună, cei cu care stau în casă sunt cercul meu de prieteni cel mai important”, continuă el.

Ideea de convivialitate pe care o presupune locuitul împreună într-o casă deschisă se varsă și în afara caselor cu studenți, în stradă, în comunitatea din jur. Festivalul Femei pe Mătăsari, pe care Văcărean și ai lui l-au organizat în vara trecută a venit să contrabalanseze locul comun potrivit căruia Mătăsariul ar fi un loc al desfrâului. Dedicat femeilor, evenimentul urban asemănător a inclus prezentări de modă, concerte, cinematograf în aer liber, teatru în stradă și dezbateri despre rolul femeii în societate. Simpla prezență a “băieților cu cenaclu’”, cum le spun locuitorii studenților din Home Mătăsari, a influențat în doar doi ani imaginea zonei. “De când ne-am mutat aici”, spune Văcărean cu mândrie, “s-au mai deshis două magazine pe Mătăsari și au crescut chiriile”.

***

Anul viitor, Iulian Văcărean, Asociația Beneva și Florentina Ciocanea vor să deschidă un al treilea Home, iar mai apoi să transforme conceptul într-unul național. Până atunci, se bucură de succesul celor două case pe care le-au pus pe picioare în București.

Home demonstrează că schimbările pot fi produse și la nivel micro, de oameni care cred în utopii. Iulian Văcărean a avut dezinvoltura să scoată bani din propriul buzunar, să reabiliteze două case vechi, să formeze o comunitate de studenți înăuntru și să contribuie întrucâtva la îmbunătățirea unor spații urbane ale Bucureștiului.

 

Acest articol a fost publicat în numărul 10/ martie 2012 al revistei Comunităţii Durabile şi face parte din colecţia de resurse a primei comunităţi de practică pentru dezvoltare durabilă din România. Comunitatea este un rezultat al proiectului „Parteneriat pentru dezvoltare durabilă”, co-finanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 ”Investeşte în oameni!”, iniţiat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta în parteneriat cu ActiveWatch şi implementat cu sprijinul Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger