Acum două sâmbăte, când s-a trezit de dimineaţă pe strada Politehnicii din Militari şi a tras jaluzelele, Andreea Farcaș a observat că îi bătea prea multă lumină în geamul dormitorului. Din dreptul lui căzuse un nuc de 30 de ani (foto jos), arbore protejat prin lege. “Rădăcinile copacului au fost tăiate din două părţi”, spune Eugen Balaban, coleg cu Andreea într-un grup local de inițiativă înființat recent. “În noaptea de vineri spre sâmbătă a plouat, a fost un pic de vânt şi a căzut.” Duminică, continuă el, a venit o echipă muncitori să ridice copacul. Locatarii au chemat poliţia, iar pomul n-a putut fi ridicat pentru că trebuia sesizată mai întâi Garda de Mediu, ceea ce s-a şi întâmplat. Luni, muncitorii ar fi venit din nou să ridice copacul, iar vecinii au chemat din nou poliția. Forțele de ordine, susține Andreea Farcaș, au constatat că nu existau avizele necesare lucrărilor din spațiul verde în care căzuse nucul – o pădurice, cum o numesc localnicii, populată cu copaci de 30 și 40 de ani. De-atunci, muncitorii nici nu s-au mai întors să lucreze acolo. Incidentul s-a produs în urma lucrărilor din cadrul unui proiect european de modernizare a spațiilor verzi și a infrastructurii din cartierele bucureștene Militari și Drumul Taberei, derulat de Primăria Sectorului 6. Lucrările au inflamat mai mulți localnici care nu vor ca parcările să ia locul unor copaci ce umbresc de zeci de ani spațiile dintre blocuri.
de Ionuț Dulămiță
La rândul meu, am ajuns să trăiesc cu totul în şantier. Trei sferturi din Strada Râul Doamnei, unde locuiesc, e împrejmuită cu un gard subţire din metal de când au început lucrările pentru metroul din Drumul Taberei. A dispărut jumătate de trotuar, iar copacii de pe marginea lui au înghiţit o vreme praful şantierului înainte să fie tăiaţi. Apoi, luna trecută, au apărut mici excavatoare în spaţiile verzi din faţa şi din spatele blocului şi au ras toată vegetaţia. Au rămas în urmă copacii, lângă rădăcinile cărora au fost săpate şanţuri. În spatele blocului, însă, am aflat de la vecini, au fost smulşi doi pomi care ar fi stat în calea şanţurilor. În acestea din urmă vor fi instalate sisteme de irigare pentru gazonul ce va lua locul porţiunilor defrişate, primăria urmând să suporte cheltuielile pentru apă.
“În câteva luni, aici o să fie o pajiște mare și o să ne adunăm toți din blocurile TS3 și TS4 și o să stăm în iarbă, o să râdem, o să ne mușcăm”, visa un co-locatar într-o discuţie cu o vecină, lângă fostul spaţiu verde. Locuitorii din blocul meu au fost înștiințați de începerea lucrărilor printr-un anunț cu caracter general postat la avizierul de la parter, pe care îl puteți citi mai jos. Nu se specifica în detaliu natura amenajărilor care vor fi făcute, iar comunicatele publicate pe site-ul Primăriei Sectorului 6 au același caracter vag. Lipsa de informare și de consultare privind modificările exacte ce vor fi aduse spațiilor verzi și infrastructurii pe fiecare stradă în parte i-a deranjat pe alți localnici din Drumul Taberei și din cartierul vecin Militari, care s-au trezit cu proiecte de parcări în zone populate cu copaci și au depus petiții împotriva lor sau s-au opus fizic lucrărilor.
Lucrările fac parte dintr-un proiect european cu două mari programe: modernizarea spaţiilor verzi în cartierele Militari şi Drumul Taberei, însoțită de modernizarea străzilor și a trotuarelor și de construcția de parcări noi în aceleași două cartiere.
Pe Strada Politehnicii nr. 3 din cartierul Militari, unde a căzut nucul de 30 de ani din cauza lucrărilor, locatarii din patru blocuri au înfiinţat, în urma incidentului, grupul de iniţiativă civică “Lăsaţi copacii în pace”. Când au început lucrările, spune Andreea Farcaș, unul din membrii grupului, care lucrează pe fonduri europene, lumea din zonă a fost anunțată tot în linii generale că va avea loc o modernizare a spațiilor verzi. “Am zis OK, modernizare nu înseamnă tăiere, ne-am gândit că nu se întâmplă nimic grav.” Acum două sâmbăte, însă, a căzut nucul, ale cărui rădăcini, cred localnicii, fuseseră slăbite de săpături. “Am făcut plângere și la Garda de Mediu”, spune locatara de pe Politehnicii. “Au venit și au făcut câteva poze.” Locuitorii blocurilor I1, I2, I3 și I4, în spatele cărora se află păduricea, s-au indignat și mai tare după ce dirigintele de șantier le-ar fi spus că în spațiul verde cu pricina, preţuit de oameni pentru că îi ferește de poluare și căldură, e proiectată o parcare şi o parte din copaci urmează să fie defrișați pentru amenajarea ei.
Spaţiul dintre blocuri în care a căzut nucul
Oamenii de la cele patru blocuri au organizat o adunare la care au participat în jur de 50-60 de persoane pentru a ataca problema, iar marți, la două zile de la incidentul cu nucul, 30 dintre ei s-au dus în audiență la primărie. Au discutat cu un consilier și cu managerul de proiect din cadrul Direcției Investiții, Liviu Vasile Lazăr, care le-au confirmat construcția parcării și le-au sugerat să facă o cerere semnată de cât mai mulți locatari împotriva acestui demers. „Sunt două proiecte care se bat cap în cap”, spune soțul Andreei Farcaș. “Primul proiect prevede punerea de gazon (n.r. – pentru care, aparent, au început lucrările în păduricea dintre blocuri, unde au fost săpate șanțuri pentru irigaţie), după aceea toarnă beton peste el ca să facă parcare? Ce să înțeleg?”
Grupul “Lăsaţi copacii în pace” a depus la primărie o plângere pentru incidentul cu nucul și pentru lucrările prin care au fost secționate deja rădăcinile mai multor arbori înalți, plângere semnată de circa 70% dintre locuitorii blocurilor afectate de viitoarea parcare. “Ei sapă în continuare prin tot cartierul, au mai afectat o grămadă de copaci. Dimineață, de pildă, în zona blocurilor dinspre Șoseaua Virtuții, era un nene cu un topor care tăia o rădăcină groasă a unui pin, făcând aceleași tipuri de șanțuri. De jur împrejurul blocului nostru sunt afectați aproape toți copacii mari. Am aflat că pomii aceia ar putea avea probleme la un moment dat (n.r. – riscă să cadă, printre altele), pentru că sunt lăsaţi cu rădăcinile deschise sau tăiate”, ne spunea, miercuri, Eugen Balaban. “Sunt rădăcini de câte 10-15 centimetri diametru tăiate. Inginerul (n.r. – dirigintele de șantier) a spus că proştii mei au făcut aşa, că nu trebuia făcut aşa, că trebuia să se bage pe sub rădăcină, lucru care pare destul de logic. Dar e deja un modus operandi, toți copacii au tăiate rădăcinile pe unde trece șanțul. Andreea a luat legătura cu un dendrolog care ne-a spus cam ce tratamente ar trebui să punem la ei ca să reuşim să-i recuperăm.” Grupul e dispus să suporte aceste cheltuieli, care ar ajunge la circa 40 de lei pe copac, din propriul buzunar. Andreea Farcaș amintește și de o zonă din apropierea blocului ei unde s-ar fi defrișat masiv arbuști și vegetație (foto jos), ridicate cu camionul când lumea, susține ea, nu era acasă, pentru a face loc unui teren de baschet între blocuri.
Oamenii de pe Politehnicii încearcă totodată sa găsească și un inginer horticol sau silvic care să-i ajute cu o expertiză privind arborii afectați de săparea șanțurilor. O altă problemă care îi îngrijorează ar fi gazonul. “Oamenii de la noi din bloc au zis că au tot încercat să pună gazon de-a lungul anilor”, spune Andreea, „şi, datorită copacilor, pentru că este foarte multă umbră, nu creşte. Au încercat chiar cu gazon special, de munte, de păduri dese, şi au zis că nu au rezolvat nimic, că nu creşte.” “Am înţeles de la inginer că vor tăia crengi din copaci, prin toaletare, astfel încât să intre soarele ca să lumineze gazonul”, o completează Eugen Balaban. “Dar mă întreb câtă lumină constantă poate să aibă gazonul ăla. De ce am tăia copacii sau i-am sluţi, când ei sunt o perdea naturală de protecţie?” Grupul “Lăsați copacii în pace” a mai depus cereri la Ministerul Mediului și la Agenția pentru Protecția Mediului, pentru a vedea dacă există avize de mediu pentru lucrări, precum și una în baza legii 544 privind liberul acces la informaţiile de interes public, pentru a vedea întregul proiect. În urma întâlnirii de săptămâna trecută, reprezentanții primăriei le-au promis că-l vor digitaliza, dar asta nu s-a întâmplat până acum. Abia după ce vor vedea proiectul integral, oamenii își vor putea da seama dacă mai sunt și alte nereguli. Au contactat și un avocat de mediu, în caz că se vor decide să dea primăria în judecată. Până atunci, peste 60% din locatarii blocurilor vizate de parcare au semnat o petiție împotriva parcării, redactată cu sprijinul Centrului de Resurse pentru Participare Publică (CeRe) și depusă ieri la primărie.
Autoritățile locale au recunoscut greșeala în incidentul cu nucul. Liviu Vasile Lazăr, pe care nu am reușit să-l contactăm ieri, a spus pentru B365.ro că s-ar fi putut să fie o greșeală a firmelor care au intervenit acolo. „Oricum a fost sesizată Garda de Mediu şi, în urma constatării făcute de Garda de Mediu, se poate aplica şi amendă. Altă măsură nu vom lua deocamdată.” Managerul de proiect din cadrul Direcției Investiții a mai spus că, în urma nemulțumirilor exprimate de locuitorii din Militari și Drumul Taberei, va încerca să modifice proiectele astfel încât parcările care vor fi construite să fie compensate cu spații verzi. “Nu putem să stopăm proiectul, pentru că s-ar pierde finanțarea.” Totodată, oficialii de la Sectorul 6 au dat asigurări pentru B365.ro că au aviz de mediu.
Aceeaşi problemă cu tăiatul pomilor pentru a face loc unor parcări o au şi membrii grupului de iniţiativă civică “Tudor Vladimirescu” din Drumul Taberei, care îşi are centrul de operaţuni pe Valea Călugărească şi acoperă o zonă de 100 de hectare. Grupul s-a înfiinţat acum doi ani exclusiv pentru cele două programe de modernizare, alături de care, susţin ei, există un al treilea, de supraveghere şi monitorizare video. Oamenii s-au revoltat în primul rând pentru că nu au fost informați și consultați în legătură cu natura exactă a lucrărilor din zonă. Ei spun că ştiu proiectul european încă din 2008-2009, când era în faza incipientă, şi că acesta ar fi fost modificat în 2013. “De doi ani de zile mergem la toate ședințele de consiliu și nu am prea avut sorți de izbândă”, spune iniţiatorul grupului, pensionarul Marin Militaru, “întrucât tot ceea ce depuneam la dânșii, ziceau dom’le, până nu vor veni banii, nu vom putea să ne apucăm de nimic. Noi am făcut presiuni să înceapă proiectul, pentru care ne-am adus aportul în proporție de 60%.”
“[O parte din oamenii din grupul de iniţiativă] s-au trezit într-o bună zi cu organizarea de șantier în fața blocului (n.r. – la circa 10 metri distanţă), cu copaci tăiați”, spune Ioana Popa de la CeRe, organizaţie care a contribuit la înfiinţarea grupului şi care îi asistă pe membri în demersurile către autorităţi. După ce s-au revoltat că nu au fost consultaţi cu privire la natura lucrărilor, “cetăţenii din grup au reuşit să dea de cineva de la primărie care le-a promis că vine la faţa locului şi le spune ce se întâmplă. Noi ne-am adunat cu ei acolo şi n-a mai venit nimeni de la primărie. Când le-am dat telefon, au zis că ei au înțeles că trebuie să ajungă la altă organizare de şantier, nu la cea la care eram noi.” Așa că oamenii s-au dus direct la primărie și au obţinut niște planșe cu ce urmează să se construiască, dar nu au văzut proiectul integral. Cineva din primărie le-ar fi promis apoi o nouă întâlnire chiar înainte de alegeri, în sala de consiliu, unde urmau să vină toţi cei implicaţi în proiect. Cu o săptămână înainte de alegeri, însă, primăria a fost închisă. “Din câte am citit eu în Legea de Consultare a Populaţiei”, spune arhitectul Dan Petrescu, membru al grupului de iniţiativă, “ar trebuie să un proces continuu de consultare, se face pe tot parcursul lucrării.”
Unul din spaţile dintre blocuri din raza de acţiune a Grupului “Tudor Vladimirescu”, unde oamenii susţin că ar urma să fie ridicată o parcare
Marin Militaru spune că grupul ştia că se va pune gazon şi că se va defrişa “tot ce este sălbatic, vegetaţia spontană”, dar nu şi că se vor construi parcări în zonele populate cu copaci înalţi. “Domnule, sunt de acord, defrișează tot jos, dar lasă pomii”, spune bărbatul. Acum două săptămâni, susţine el, în jur de 60 de oameni din cartier i-ar fi oprit pe muncitori să taie pomii dintr-un spaţiu dintre blocuri pe care, conform planşelor obţinute de la primărie, ar urma să se construiască o parcare. O parte din copacii din acel spaţiu, susţin locatarii, ar fi fost tăiaţi deja. “Vrem să facem o aleiuță în loc”, spune Marin Militaru, “și dacă s-ar supune la vot, vă spun, trei sferturi din oameni ar fi de acord. Cu riscul de a lua 1.000 de lei amendă. Au venit cu poliția locală și ne-au spus că suntem împotriva dezvoltării planului și vom plăti utilajele staționare. Și le-am spus arătați-ne ce vreți să faceți și noi vă ajutăm.” Aceeaşi problemă cu parcarea ar fi într-un alt spaţiu dintre blocuri, populat cu copaci de 40 de ani, pe lângă care trece acum o alee pietonală. “Copacii sunt puși de 44 de ani”, spune una dintre locatare, membră a grupului “Tudor Vladimirescu”. “Exact în anul în care ne-am mutat i-am pus, în primăvară. Ăștia mai țin din soare, că altfel e nenorocire, am muri în casă de căldură.”
Oamenilor din grupul “Tudor Vladimirescu”, care are 40 de membri de bază, activi prin rotaţie, li s-a promis recent o nouă întâlnire, pe teren, care ar urma să aibă loc joia sau vinerea viitoare şi în care ar urma să fie informaţi mai detaliat. Abia după aceea îşi vor putea forma păreri mai bine argumentate, iar până atunci vor încerca să adune o listă cu probleme concrete. Totodată, Marin Militaru spune că oamenii se gândesc să găsească câte o persoană la fiecare două blocuri din zona inclusă în proiect, care să monitorizeze nereguli şi calitatea materialelor folosite şi să raporteze grupului.
3 comentarii
Inteleg ca suntem vecini. Locuiesc pe Raul Doamnei, mai in sud, in TS8. La noi se face un spatiu de plimbat caini la 2 metri de ferestrele dormitoarelor vecinilor de la parter. Totala lipsa de respect! Asociatia a sesizat primaria, dar audienta vine dupa constructia fizica a spatiului pentru caini, tot ce putem spera este sa fie transformat in altceva sau refacuta zona. Copacii i-au toaletat o parte, dar n-au facut pagube mari.
Chiar daca fac consultari publice, degeaba este, tot ce fac ei se intampla, nu au si obligatia legala de a asculta de parerea populatiei afectate…
Un alt subiect interesant ar fi si Parcul Drumul Taberei unde aleile principale au acum 2-2,5m din 3,5-4 m (practic 2 cupluri nu pot trece unul pe langa altul), au defrisat acolo unde era vegetatie ca sa construiasca niste traznai pe structura metalica.
DIn pacate, multe primarii de sector angajeaza oameni fara pregatire care in loc sa elibereze parcurile de buruieni si hatisuri prin care nu mai razbati sa treci, se pun defapt sa taie copacii asa “ca din greseala” si mai apoi ii vabd ca materie lemnoasa unor cunoscuti.