Bucureștenii sunt obligați să colecteze selectiv prin desființarea ghenelor

1

Până în 2025, toate ghenele de gunoi de pe raza Municipiului București vor fi desființate, iar populația va fi obligată să depună deșeurile în locurile special amenajate pentru colectare cu recipiente separate pentru fiecare tip de deșeu: plastic-metal, hârtie-carton, sticlă și deșeuri menajere nereciclabile. Sistemele de colectare selectivă vor fi îngropate sau semi îngropate pentru a elimina furturile și vandalizarea acestora. Obiectivul este asumat în “Strategia de dezvoltare şi funcţionare pe termen mediu şi lung a serviciului public de salubrizare în Municipiul Bucureşti” pentru perioada 2014-2030, aprobată marți, 28 aprilie, de Consiliul General al Municipiului București.

 

 

de Cosmin Zaharia (Green Report)

 

„Va putea rămâne în folosinţă numai camera de la parterul blocului, care va fi amenajată corespunzător. De asemenea, această cameră va fi salubrizată, igienizată prin grija asociației de proprietari/locatari, iar accesul la ea va fi permis numai asociației deservite”, se arată în textul documentului. De asemenea, începând cu data aprobării acestei Strategii, toate blocurile nou construite, fie că sunt clădiri de apartamente sau de birouri, vor avea prevăzută o incintă destinată colectării selective. Această incintă va fi solicitată de direcțiile de urbanism prin documentația emisă în vederea autorizării construcției, respectiv Certificat de Urbanism și Autorizație de Construire.

Totodată, în doi ani de la aprobarea proiectului de Strategie, sistemele îngropate sau semi îngropate privind colectarea separată a deșeurilor vor fi instalate și în zonele intens circulate pietonal, în jurul piețelor agroalimentare și de flori sau în apropierea marilor intersecții.

Strategia nu are regulament și norme de aplicare

Deși Stategia, și în mod special desființarea ghenelor, este bine primită atât de reprezentanții asociațiilor de proprietari, cât și de salubriști, care o consideră o etapă firească, ea are deocamdată unele lipsuri care o fac neaplicabilă. Mihai Mereuță, președintele Ligii Habitat, consideră că această stategie este doar o „declarație de bună intenție” atâta timp cât nu există un regulament de aplicare care să stabilească relația dintre autorități, companiile de salubritate și asociațiile de proprietari sau locatari. Regulamentul ar trebui să stabilească atât forme de recompensă, cât și amenzi.

„Deșeurile reciclabile trebuie preluate fără ca asociațiile să plătească acest serviciu, deoarece din acestea se fac bani. Taxarea trebuie calculată doar pe deșeurile nereciclabile și totodată să se ofere chiar reduceri în funcție de volumul de deșeuri reciclabile pe care o societate de salubritate îl ridică de la o asociație”, consideră Mereuță, care și-a declarat scepticismul față de reușita de implementare a acestui document. Acesta a adăugat că atâta timp cât nu vor exista și sancțiuni clare aplicabile tuturor părților implicate, colectarea selectivă prin această metodă nu va fi o reușită.

„Este o decizie foarte bună și trebuia făcută mai demult. Costurile pentru construirea sistemelor de colectare selectivă îngropate sau semi îngropate vor fi suportate de către firmele de salubrizare. Nu avem încă o estimare a acestor costuri”, spune Dani Năstase, șeful Departamentului Menajer al Rosal Grup București, pentru Green Report. În urmă cu doi ani, compania a demarat în sectorul 3 al Capitalei un proiect pilot pentru colectarea selectivă a deșeurilor menajere.

Pe raza sectorului, în zonele cu blocuri de patru etaje, au fost instalate 100 de sisteme de colectare seclectivă, pe patru fracții (plastic-metal, hârtie-carton, sticlă și deșeuri menajere nereciclabile). „Nu avem o statistică a volumelor colectate din aceste sisteme, însă, în general, oamenii aruncă gunoiul tot la grămadă. Dacă nu se vor institui și amenzi, nu vom reuși să impunem colectarea selectivă”, a adăugat acesta.

Cantitatea de deșeuri depozitate trebuie să scadă cu 15% pe an

Strategia Primăriei Capitalei urmărește îndeplinirea obiectivului de reducere cu 15% a cantităților de deșeuri depozitate la gropile de gunoi. Conform studiilor efectuate la nivelul Bucureștiului, colectarea separată este determinată și influențată de:

– prezența containerelor în apropierea locuințelor – 31%;

– campanii de informare și educație prin mass-media – 24%;

– exemplul altor persoane formatoare de opinie – 18%.

În 2013, cantitatea de deșeuri menajere colectată la nivelul Bucureștiului a fost de 599.704 tone. Indicatorul de generare a deșeurilor menajere rezultate este de 31 kg/cap de locuitor/an, respectiv 0,87 kilograme/cap de locuitor/zi.

Acest articol a fost preluat de pe site-ul Green Report.


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger