Bucătăria vulcanică, atracţia unei insule spaniole

0

Să deschizi un restaurant pe un vulcan pare un lucru cel puţin iresponsabil, dar nu pentru toată lumea. Arhitectul Cesar Manrique şi-a construit localul numit El Diablo încă din anii 1970 chiar pe un vulcan (adormit), iar mâncarea servită aici este gătită cu ajutorul căldurii vulcanice.

 

 

Restaurantul vulcanic se află în parcul naţional Timanfaya, de pe insula spaniolă Lanzarote, situată la nord-vest de Maroc. Atracţia principală, pentru turişti, este tocmai modalitatea de a găti mâncarea (bucătărie vulcanică): pe un grătar uriaş, aşezat deasupra unei guri a vulcanului, pe unde iese căldura. Astfel se face carnea, în special, de la peşte la orice altceva, dar la fel se fac şi alte bunătăţi ce pot fi gătite la grătar. Din fericire – pentru restaurant, patron şi clienţi – vulcanul nu este unul activ, în sensul în care lava să curgă din el, să arunce cenuşă ori să cutremure pământul. Este mai degrabă un vulcan adormit, dar căldura înăbuşită ce iese din adâncurile lui este perfectă pentru gătit.

 

 

Pentru suportul grătarului, arhitectul a folosit nouă straturi de rocă vulcanică, aşezate unul peste altul – nu doar pentru aspect, ci şi pentru că o altă modalitate de a pune fundaţia necesară unui grill atât de mare nu prea exista, tocmai din cauză căldurii emanate în permanenţă de dedesubt. Ultima erupţie vulcanică înregistrată pe insulă a fost în anul 1824; însăşi insula este o creaţie vulcanică, de acum milioane de ani. Astfel, pe lângă peisajul deosebit pe care îl pot vedea, turiştii se bucură de o masă cu trei feluri gătite pe vulcan, transport de la hotel la restaurant şi înapoi şi un tur al „bucătăriei” – contra sumei de 50 de euro.

 

 

Sursa şi foto: TreeHugger

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger