Broasca otravitoare de Peru detine secretul monogamiei

14

FROGS

Biologii de la East Carolina University, SUA, au descoperit primul amfibian monogam. E vorba de broasca otravitoare peruviana, care traieste in padurea tropicala din America de Sud si care, dupa cum arata testele genetice, este complet fidela partenerului de viata.

Cercetatorii americani au analizat mostre de ADN provenite de la mai multe cupluri de broaste adulte, precum si pe mormolocii adusi pe lume de acestea, scrie BBC News. Din 12 familii de broaste otravitoare peruviene, 11 s-au dovedit a fi formate din masculi si femele care raman permanent fideli unul altuia, toti mormolocii lor fiind conceputi impreuna. Doar in cea de-a 12-a familie un mascul s-a imperechiat cu doua femele.

Descoperirea cea mai surprinzatoare a fost faptul ca un singur lucru, si anume dimensiunea ochiului de apa in care isi aseaza mormolocii, le impiedica pe broaste sa nu se furiseze pentru a comite acte de infidelitate. Aceasta este cea mai buna dovada documentata pana acum ca monogamia poate avea o singura cauza.

La finalul experimentului, biologii de la East Carolina University au tras concluzia ca, in cadrul traseului evolutionar al broastei otravitoare de Peru, micsorarea dimensiunii locului in care isi cresteau puii i-a obligat pe micii amfibieni sa-si schimbe modul de ingrijire a mormolocilor. Asa au ajuns femelele si masculii sa „lucreze” impreuna, ceea ce a culminat cu monogamia la nivel social si genetic. Daca ochiurile de apa ar fi mai mari, broastele nu ar mai trebui sa ramana fidele partenerului din moment ce nu ii mai leaga nevoia de a conlucra pentru a-si creste puii.

Foto: Reuters

Tags:14 comentarii

 1. Daca citeai cu atentie ai fi vazut ca nu e broasca otravitoare ci cea care imita este monogama. Cea otravitoare dinpotriva este poligama.

 2. am ajuns sa invatam de la animale on

  prin urmare, cresterea puilor ii tine impreuna. din acelasi motiv, avem casatoria – la oameni. din acelasi motiv, casatoria pentru cuplurile de homosexuali este o ineptie. pentru ca ei nu au cum sa aiba copii. am convingerea ca toleranta trebuie sa mearga mana in mana cu ratiunea, pentru a putea functiona, iar cei care lupta impotriva discriminarii nu trebuie sa revendice lucruri absurde.
  btw, foarte dragute broscutele 🙂

  • Tati, motivatia casatoriei este stabilitatea si uneori si dragostea. Homosexualii se pot casatori pentru ca uneori au nevoie de cele doua. Mi se pare stupid ca doi oameni care se iubesc si traiesc impreuna zeci de ani sa nu poata beneficia de avantajul de a fi casatorit.
   In Romania oamenii sunt cam inapoiati in gandire, orice femeie care are mai mult de un partener sexual in viata sau care isi permite sa isi doreasca sa aiba orgasm este cur.va, homosexualii sunt niste ciudati (ca asa au zis comunistii si cum toti suntem in suflet comunosti …) etc.
   Faceti si un articol despre gradul de incultura la romani, care este conditionat genetic (stupid people make stupid children).

   • credeam ca pentru stabilitate este nevoie de iubire, nu de casatorie. 😀 de altfel, s-au inventat divorturile de o bucata buna de timp, imi pare rau ca nu sunteti la curent.
    istoric vorbind, casatoria tine de familie si de reproducerea societatii. ea a fost folosita de religii pentru ca pe vremea aceea religiile aveau un rol social extrem de important. in acelasi fel, semnele leprei erau numite semne ca acel om este “necurat” pentru a fi eliminat din comunitate si a nu transmite boala. sau carnea de porc interzisa la popoarele din zone foarte calduroase. astfel, si casatoria era o “pecete a divinitatii” pe uniunea celor doi, pentru ca acestia sa nu se desparta si sa nu se mai ocupe de educatia copiilor sau sa nu-si mai indeplineasca functia economica.
    motivul pentru care homosexualii revendica astazi casatoria nu are, evident, nimic de a face cu cele susmentionate. casatoria poate semnifica un statut – iar acest lucru este explicabil, pentru ca homosexualii nu se simt acceptati de societate, si cauta sa remedieze aceasta situatie. dar este evident ca nu poti remedia psihanalitic o situatie sociala. si este evident si ca intre homosexuali exista persoane pentru care orientarea lor sexuala a fost perfect naturala, dar sunt si oameni care au ajuns homosexuali datorita unor complexe sau probleme de socializare.
    casatoria mai poate tine si de o fiscalitate mai lejera, chestie pe care unele tari occidentale au rezolvat-o prin acele certificate de concubinaj, posibile si intre persoane de acelasi sex, si care permit trecerea concubinului pe asigurarea medicala proprie sau alte facilitati, similare celor pt persoane casatorite.
    cat despre incultura si prostie, cred ca datorati niste scuze si mai mult ca sigur o “mea culpa”. “in Romania oamenii sunt cam inapoiati in gandire”? – interesante generalizari la cineva care pretinde ca apara o minoritate. de altfel, motivele pentru care homosexualitatea este inca respinsa in societate sunt in mare parte “aparatorii” ei si discursurile lor penibile.

   • Sunt necasatorit si am un copil pe care il cresc cu prietena. Ne iubim si cu toate astea nu ne-am casatorit.

    Sunt familiarizat cu problema homosexualilor din cauza ca cel mai bun prieten al meu este gay. Se iubeste foarte mult cu prietenul sau si vor sa se casatoreasca pentru ca in felul acesta daca unul pateste ceva celalalt poate avea mana libera in a hotari pentru celalalt. Ei traiesc intr-o tara in care e permisa aceasta casatorie si unde impozitul pe mostenire inseamna cam 50 % din ce mostenesti. La asta ma refeream cand vorbeam de stabilitate.

    Legat de ce am zis de poporul roman, nu am de ce sa imi cer scuze. E crezul meu, nu am afirmat ca nu fac parte din acest popor. Afirmatia era facuta cu amaraciune, nu cu rautate.

    Oricum, mi-a placut analiza evolutiei familiei si a homosexualilor, desi nu mi-a placut istoria. Care totusi ne zice ca homosexualii au existat dintotdeauna, uneori fiind chiar acceptati de societate.

    O zi buna

 3. monogamia este contranaturii, de aia si vorbim despre exceptii – cum e broasca asta
  oricum, era mai haios ca monogama sa fie aia otravitoare… makes sense 😉

 4. fromrusiawithlove on

  cand aud fraza asta cu “romanii sunt mai inapoiati in gandire” numai pot…ia ducetiva voi cu poponarii vostri in u.e. si lasatine pe noi aici langa rusia…marsh daici…

 5. Eu nu intzeleg de ce e o problema sa fie casatoriti 2 homo . In final problema discutabila este daca pot adopta copii. Daca nu stiati o persoana singura poate adopta copii in toata lumea.
  Eu nu vreau sa-i verific intre craci sa vad care are voie cu care sa se casatoreasca. Din punctul meu se pot casatori si 3 persoane daca vor . Cu ce ma deranjeaza pe mine. Singura zona cu semnul intrebarii e daca copilul e afectat intr-o astfel de familie. Si aici nu judecati repede , cati nu sufera imens in familia lor naturala.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger