Broasca de Manhattan

0

Specialiştii au identificat o nouă specie de broască, ascunsă tocmai într-unul dintre cele mai aglomerate locuri de pe planetă: oraşul New York. Practic, mica săltăreaţă a stat chiar sub nasul cercetătorilor, camuflată în urbanul ocupat al unuia dintre cele mai populate oraşe americane.

 

 

Timp de mulţi ani, specia în cauză a fost confundată cu o varietate răspândită de broască leopard. Cu toate acestea, diferenţele au fost remarcate, la un moment dat şi oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că au de-a face cu o specie nouă, care preferă să locuiască în oraş şi are un orăcăit distinct. Broasca poate fi văzută în lacurile şi mlaştinile din oraş, iar descoperirea identităţii ei adevărate i-a surprins pe specialişti. „Pentru o specie nouă, să rămână necunoscută în această zonă este un lucru remarcabil. Asta arată că până şi în cel mai mare oraş al SUA mai sunt specii noi şi importante care aşteaptă să fie descoperite”, susţine biologul Brad Shaffer de la UCLA.

Deocamdată, noua specie nu are nume, dar face categoric parte din clasa broaştelor leopard, care cuprinde peste 12 specii distincte. Poate fi întâlnită în celebrul Manhattan, dar şi în apropierea stadionului Yankee din cartierul Bronx, precum şi în zone din New Jersey şi pe Staten Island. Ce anume le-a dat de gândit oamenilor de ştiinţă în legătură cu posibilitatea ca specia să fie una de fapt încă neidentificată, doar confundată cu alta? Se pare că sunetul ciudat scos de mica săltăreaţă, care diferă de sunetele scoase de toate celelalte broaşte din clasa leopard, spune Jeremy Feinberg, de la Universitatea Rutgers din New Jersey. Aşa au ajuns să studieze ADN-ul broaştei, să îl compare cu cel al altor specii cunoscute şi să realizeze că au de-a face cu o nouă descoperire. Studiul întreg asupra cazului a fost publicat în revista Molecular Phylogenetics and Evolution.

 

Sursa: Our Amazing Planet

Foto: Broasca de New York / Bill Curry


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger