Britanicii au decis: Biclistii nu sunt un pericol public

2

O dezbatere lansata de revista britanica Spectator le-a inlaturat orasenilor care bantuie strazile cu bicicleta eticheta de „pericol al strazilor”. „In loc sa ne urati, mai bine va alaturati grupului nostru”, a fost una dintre urarile pro-cicliste.

Dragostea si ura vizavi de mersul pe bicicleta pot aduce laolalta tovarasi de discutie dintre cei mai ciudati, scrie The Guardian, referindu-se la dezbaterea „Biclistii sunt un pericol public” organizata de Spectator, care a reunit jurnalisti si politicieni britanici. Publicul a votat cu 96 de voturi impotriva pastrarii acestei etichete. Doar 45 s-au pronuntat pentru.

In tabara sustinatorilor mersului pe bicicleta pe strazile oraselor s-au aflat fostul primar al Londrei, Ken Livingstone, si Andrew Gilligan, unul dintre jurnalistii care l-au criticat cel mai mult de-a lungul vremii, descriindu-l ca fiind „necinstit” si „arogant”.

O alianta bizara s-a format si de cealalta parte a baricadei, intre jurnalistul David Thomas, de la cotidianul Daily Mail, si parlamentarul laburist Stephen Pound. „Motociclistii sunt tinte usoare”, a afirmat Thomas, pentru ca au permise de conducere si asigurari, in timp ce biciclistii scapa tot timpul de responsabilitati. „Pentru un biciclist, lumina rosie a semaforului este doar o pata de culoare adusa strazilor orauslui”, a intarit jurnalistul.

La randul sau, Stephen Pound i-a denuntat pe „velociraptorii imbracati in lycra”, care cutreiera strazile in mare viteza ascultand muzica in casti. „Cine stie ce or fi ascultand? Cu siguranta The Killers. Nu The Archers”.

ciclist de oras

Foto: Flickr/richardmasoner

Argumentele venite din tabara pro-ciclismului au fost mai putin colorate, dar s-au dovedit a fi mai convingatoare. Biciclistii ocupa un procent de circa 2% din traficul londonez, la ore de varf, si sunt responsabili pentru doar 1% din accidentarile suferite de pietoni – majoritatea fiind leziuni minore. Iar dintre cele 204 de morti inregistrate anul trecut pe drumurile Londrei, nici una nu a fost pusa pe seama vreunui ciclist. De altfel, de opt ani incoace, nici un ciclist nu a fost invinovatit pentru moartea vreunui pieton.

Fostul primar Livingstone le-a facut participantilor la dezbatere si o mica confidenta, spunand ca un consilier de-al sau l-a sfatuit sa nu se afiseze pe saua unei biciclete: „Mi-a spus: Nu cred ca ar fi indicat sa folositi bicicleta, pentru ca multa lume va uraste. Cineva ar putea sa va mature de pe drum”.

Tags:2 comentarii

  1. Britanicii au traditie buna cand vine vorba de lobbying pt biciclete. Vezi primarul Ken Livingstone. Oricum, Londra e in continuare frustrata ca nu are un program de bike sharing la fel cum are Parisul. Dar fac tot posibilul sa prinda din urma capitalele bike friendly din Europa.

  2. Pingback: Biciclistii nu sunt un pericol public - Forum Ciclism.ro

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger