Britanica Felicity Aston, prima persoană care a traversat Antarctica singură pe schiuri

0

 

Felicity Aston, meteorolog şi explorator britanic, a devenit prima persoană din lume care a schiat peste Antarctica, bazându-se exclusiv pe puterea şi rezistenţa corpului său. Ea este, totodată, prima femeie care se încumetă şi reuşeşte să traverseze singură continentul îngheţat. Felicity a călătorit 1.744 de kilometri, în 59 de zile, trăgând după ea două sănii cu provizii.

 

Călătoria lui Felicity a fost „transmisă” chiar de către aceasta pe Twitter; în ultima zi a drumului (23 ianuarie), ea scria că transmite din oră în oră starea vremii avionului care urma să vină să o ia de pe gheţuri şi să o ducă înapoi la civilizaţie. Călătoria ei a început de pe Ross Ice Shelf (platoul Ross), locul în care, acum 100 de ani, exploratorul britanic Robert Falcon Scott şi-a început drumul său spre Polul Sud. Finalul călătoriei lui Felicity a fost de departe mai fericit decât în cazul lui Scott (acesta şi-a găsit sfârşitul în expediţie, la fel ca şi cei patru însoţitori ai săi, iar primii oameni care au atins Polul Sud au fost membrii unei echipe norvegiene care i-a depăşit pe britanici).

„Stau în cortul meu, în mijlocul gheţurilor şi aştept avionul să vină să mă ia. Mi s-au promis un duş fierbinte şi vin roşu”, mai scria pe Twitter exploratoarea luni dimineaţa. Călătoria ei va intra, cel mai probabil, în Cartea Recordurilor. Deşi are puţin peste 30 de ani, Felicity are o bogată experienţă în explorarea polară: a călătorit de multe ori în Groenlanda, în regiunea arctică şi, de asemenea, în Antarctica. În anul 2009, ea a condus o expediţie internaţională, formată numai din femei, cu destinaţia Polul Sud.

 

Sursa: Our Amazing Planet

Foto: Felicity Aston

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger