Brazilienii şi mexicanii cheltuiesc gunoiul pe legume

0

Acum 10 ani, municipalitatea oraşului brazilian Jundiaí lansa programul Delicious Recycling, menit să-i încurajeze pe localnici să deprindă obiceiul colectării deşeurilor reciclabile în schimbul legumelor proaspetem crescute într-o grădină publică a oraşului, scrie Tree Hugger. Astăzi, grădina găzuieşte peste 30.000 de plante ce satisfac cererea a mii de reciclatori locali iubitori de legume, care transformă bidoanele de aluminiu şi de plastic în verdeţuri.

 

 

Programul a făcut minuni pentru sănătatea mediului şi a oamenilor, iar ideea a prins atât în alte oraşe braziliene, cât şi la nivel internaţional. În Mexico City, de exemplu, localnicii au schimbat gunoiul pe aproape trei tone de legume. Cei 20 de milioane de locuitori ai capitalei Mexicului generează în jur de 12.600 de tone de deşeuri pe zi, o cifră pe care guvernul şi-a propus să o reducă prin instalarea unei pieţe lunare de barter, numită Mercado de Trueque, unde oamenii schimbă deşeurile reciclabile pe produse proaspete de la ferme.

Participanţii care aduc sticlă, plastic, aluminiu, hârtie şi cartoane la piaţă primesc “puncte verzi”, un soi de vouchere pe care le pot cheltui într-o piaţă ţărănească din apropiere, unde vânzătorii sunt plătiţi de municipalitate şi provin de la fermele agricole din vecinătate. Pe lângă fructe şi legume produse local, localnicii îşi pot folosi voucherele şi pentru a cumpăra seminţe şi a-şi creşte şi produce singuri mâncarea. În cadrul primului schimb de acest gen, aproape trei tone de produse agricole din 60 de categorii au răsplătit efortul reciclator.

 

Puteţi accesa şi:

VIDEO Oameni care trăiesc din gunoaie

Economia fără bani

Micii producători români şi economia alternativă


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger