Brazilia vrea să cloneze animalele pe cale de dispariție

1

Câteva organizații pentru protecția mediului din Brazilia au anunțat că vor începe un proiect de clonare a speciilor aflate pe cale de dispariție. Deși proiectul a fost întâmpinat cu entuziasm, alți activiști de mediu le reamintesc că prioritatea principală este conservarea speciilor ca atare, prin eliminarea treptată a vânatului și prin păstrarea habitatelor.

 

”Deși clonarea este o soluție de urgență, ea s-ar putea dovedi esențială pentru animite specii. E important să experimentăm clonarea acum, pe specii care nu sunt pe cale de dispariție imediată” a declarat Ian Harrison, de la Biodiversity Assessment Unit, citat de NewScientist.

Deși niciunul dintre animelele ce urmează să fie clonate nu se numără printre cele mai amenințate de extincție, agenția de cercetare în agricultură a Braziliei, Embrapa, încearcă să ia măsuri preventive prin această inițiativă. Astfel, în colaborare cu Grădina Zoologică Brasilia, a colectat până acum 420 de mostre de țesuturi animale, printre care unele provenind de la jaguari și de la mai multe specii de lupi, cum ar fi Chrysocyon brachyurus, din care mai trăiesc circa 13.000 de exemplare în America Latină.

Primele opt specii ce vor fi clonate, dintre care amintim și maimuțele tamarin cu coamă de leu, câinii sălbatici, furnicarii gulerați și bizonul, vor fi, de asemenea, ținute în rezervații, în eventualitatea în care populațiile aflate în sălbăticie sunt drastic reduse numeric. De altfel, punerea în libertate a animalelor clonate ar afecta populațiile sălbatice din punct de vedere genetic.

Primul animal clonat de Embrapa, o vacă pe nume Victoria, a murit anul trecut, la 10 ani de la clonare. De atunci însă, organizația a mai clonat circa o sută de animale, în principal vite și cai. Experimente cu grade diferite de reușită s-au realizat și cu specii rare, cum ar fi gaurul (asemănător cu țapul), muflonul, bantengul (o specie de vacă sălbatică), dar și un ibex de Pirinei, care a murit la naștere. Această din urmă specie este acum dispărută. În ultimii ani însă tehnologiile de clonare au evoluat, iar șansele de reușită au crescut.

”Important este să fim prevăzători, să avem mostre de piele, sânge sau alte celule vii, înainte ca genele acestor indivizi să se piardă odată pentru totdeauna,” spune Robert Lanza, de la  Advanced Cell Technology din Massachusetts. ”Un dispozitiv de criogenare de dimensiunea unui frigider obișnuit ar putea depozita informațiile genetice ale tuturor urșilor panda din China și ale tuturor gorilelor de munte din Africa.” Dacă cercetătorii au la dispoziție materialul genetic al speciilor aflate în pericol, ei pot crea oricând sperma animalelor, pentru a restabili diversitatea genetică în zonele afectate.

Sursa: NewScientist

Foto: Mnn.com


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger