Brazilia a adoptat “Constituţia Internetului”

0

Senatul Braziliei a adoptat în unanimitate o lege care garantează dreptul la privacy online şi accesul egal la Internet. Supranumită “Constituţia Internetului,” legea beneficiază de susţinerea lui Tim Berners Lee, creatorul Internetului, şi, potrivit unei declaraţii făcute de preşedinta braziliană, “reflectă Internetul aşa cum ar trebui să fie: o reţea deschisă, neutră şi descentralizată, ai cărei utilizatori alcătuiesc un motor pentru colaborare şi inovaţie.”

 

2

 

 “Constituţia” a fost adoptată înaintea începerii unei importante conferinţe internaţionale, NETmundial, derulată la Sao Paolo şi inspirată de un discurs al preşedintei Dilma Rousseff, după ce aceasta a aflat că fusese ţinta unor operaţiuni de spionaj ale National Security Agency (NSA). Noua lege limitează metadatele despre utilizatori ce pot fi colectate de companii şi instituţii, precum şi felul în care acestea pot fi folosite. Astfel, orice companie internaţională din domeniul Internetului, care deţine date privitoare la utilizatori brazilieni, va fi supusă legilor naţionale şi judecată ca atare, în cazul unui proces, chiar dacă informaţiile sunt stocate pe servere din afara Braziliei. O altă clauză, contestată de firmele din domeniul telecomunicaţiilor, asigură neutralitatea netului pentru utilizatorii din ţară: companiile nu vor mai putea mări tarifele pentru utilizatorii care accesează conţinut ce necesită o lăţime de bandă mai mare.

Conferinţa internaţională de la Sao Paolo e menită să dezbată unele dintre cele mai arzătoare probleme legate de cyber-securitate, pe fondul scandalurilor repetate iscate de dezvăluirile lui Edward Snowden despre practicile de spionaj ale NSA. La finalul anului trecut, Dilma Rousseff a anulat o vizită în Statele Unite, după ce a aflat că agenţia americană îi monitoriza convorbirile. Una dintre mizele NETmundial referă la protecţia spaţiului privat în mediul digital şi la conservarea libertăţii de expresie, însă potrivit Wall Street Journal, conferinţa nu pune un accent destul de mare pe problema supravegherii în masă. Singura precizare a “Constituţiei” adoptate recent de Brazilia referitoare la suoravegherea în masă arată că “Drepturile pe care oamenii le au offline trebuie protejate şi online, în acord cu obligaţiile legale internaţionale privind drepturile omului.” 

Totodată, un grup alcătuit din Rusia, China, Tajikistan şi Uzbekistan solicită Naţiunilor Unite să adopte un cod de conduită pentru Internet. Cu toate acestea, discuţiile din cadrul conferinţei nu vor avea efect imediat asupra politicilor din sfera Internetului.

Sursa: Wired UK

Foto: AFP Photo / Nelson Almeida


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger