Brăţara care arată la câte substanţe chimice suntem expuşi în fiecare zi

0

În fiecare zi intrăm în contact cu nenumărate substanţe chimice, dintre care nu puţine sunt cele cu efect nociv asupra sănătăţii. De altfel, cunoaştem foarte puţine nu doar despre aceste substanţe aflate în produsele pe care le utilizăm şi consumăm , ci şi despre impactul pe care-l pot avea, astfel încât, pe lângă îngrijorările justificate legate de toxicitatea anumitor chimicale, se pot răspândi cu uşurinţă informaţii gata să genereze alarme false. Un grup de cercetători a pus la punct MyExposome, o brăţară specială care, pe durata unei săptămâni, absoarbe toate substanţele cu care avem de-a face. Odată analizată în laborator, brăţara ne poate oferi informaţii utile despre eventualele chimicale periculoase pe care să le evităm, pe cât posibil.

MyExposome îşi ia numele de la expozom – totalitatea elementelor la care suntem expuşi de-a lungul unei vieţi (de la dietă, la exerciţiu fizic, până la substanţele cu care intrăm, fără să ştim, în contact), complementară genomului.

Brăţara, pentru care există acum o campanie de crowdfunding, este realizată din material poros, ca un burete şi, odată purtată la mână, absoarbe peste 1.400 de substanţe chimice, de la pesticide, la substanţe care provoacă dereglări hormonale, de la substanţe antiinflamabile, la compuşi organici volatili ş.a.m.d. Desigur, nu poate monitoriza toate substanţele cu care intreacţionăm: din alimentaţie, detectează, de pildă, doar substanţele evaporate apoi prin piele. Accentul creatorilor MyExposome a fost pe substanţe cu potenţial nociv, despre care cercetările sugerează că ar putea provoca probleme de sănătate sau despre care consumatorii caută adesea informaţii.

“Mi s-a părut util să aflu la ce mă expun,” spune Marc Epstein, fondatorul MyExposome. “Am descoperit în mediul meu o mulţime de substanţe antiinflamabile şi de pesticide şi mi-am dat seama, printre altele, că nu eram destul de atent când administram soluţiile anti-purici câinelui meu. Şi, în fond, nu poţi schimba ceva ce nu cunoşti.”

Brăţara se află momentan în stadiu de testare: au fost testate 28 de brăţări, care au identificat până la 57 de chimicale. Fiecare persoană care a purtat brăţara a intrat în contact cu cel puţin o substanţă antiinflamabilă şi cu un pesticid, au arătat analizele. Cum testele de laborator nu sunt tocmai ieftine, pentru moment este destul de scump să afli, prin această metodă, la ce substanţe chimice te expui. Brăţara ca atare poate fi pre-comandată cu 29 de dolari, însă acest preţ nu acoperă analizele de laborator. Cel mai ieftin pachet care asigură şi analizarea brăţării purtate şi punerea la dispoziţie a datelor obţinute este de 995 de dolari. Mai multe informaţii despre posibilităţile de pre-comandă pentru MyExposome se pot afla de aici.

Pe viitor, creatorii acestei brăţări speră să poată obţine costuri de producţie şi testare mai scăzute, astfel încât din ce în ce mai mulţi oameni să poată purta brăţara şi oferi, astfel, informaţii despre tipurile de substanţe din zonele şi mediile în care trăiesc. Pe baza lor, se pot observa anumite regularităţi, în funcţie de care se pot lua măsuri.

Sursa: FastCoexist

Puteţi urmări şi:

VIDEO Ce se întâmplă în corp când consumăm numai hrană fără pesticide

Chimicalele toxice pentru haine folosite de unele din cele mai mari mărci vestimentare

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger