Brânza din lapte de purcică, mai scumpă decât cea din lapte de măgăriţă

0

Brânza din lapte de măgăriţă, cotată nu demult drept cea mai scumpă din lume, are un concurent pe piaţa brânzeturilor exclusivist-ciudate: brânza din lapte de porc (de purcică). Dacă o jumătate de kilogram de brânză de măgăriţă se vinde cu o mie de dolari, un kilogram de brânză de porc s-ar vinde cu peste 2.000 de dolari, spun producătorii celei din urmă, o familie de fermieri din Olanda.

Erik Stenink este un crescător de porci din Olanda care s-a gândit să încerce să facă brânză din lapte de porc, deoarece era curios dacă se poate şi ce gust ar avea un astfel de produs, dat fiind că laptele de porc este considerat mai bogat în proteine decât cel de vacă. Însă “mulsul porcilor” este o muncă dificilă, aşa că nu se obţine o cantitate prea mare de brânză. “Este un produs care nu a mai fost făcut niciodată înainte, aşa că multă lume este curioasă şi interesată de el. Noi de curând am încercat să mulgem femelele de porc şi deocamdată am făcut numai jumătate de kilogram, din care o parte a fost vândută unui cumpărător anonim, iar restul, donată unui centru caritabil pentru copii cu cancer. Dar, dacă ni s-ar oferi peste 2.000 de dolari pe un kilogram, am face şi un kilogram; fără comandă, însă, este prea mult de muncă”, spune Stenink.

Prima tentativă de a face brânză din acest tip de lapte a fost un eşec, mărturiseşte fermierul. Nimeni nu prea ştia exact ce trebuie să facă şi au stat ore bune încercând să găsească soluţiile corecte. “Porcii dau mai puţin lapte comparativ cu vacile: eliberează o cantitate mică la fiecare două ore, pentru aproximativ 30 de secunde, aşa că trebuie să fii foarte rapid. Patru dintre noi stăteam la pândă cu pahare de cafea şi obţineam cam 100 de mililitri fiecare. Ca să adunăm zece litri, cantitatea necesară pentru un kilogram de brânză, ar fi trebuit să stăm la pândă, după lapte, vreo 40 de ore”, mai spune fermierul olandez. Opinia consumatorilor despre această brânză este că e “puţin sărată, oarecum calcaroasă, aspră, dar totodată şi lăptoasă”. “Noi credem că este unică”, spun producătorii ei.

Surse şi foto: VICE Munchies, OC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger