Braconierii fac legea în Delta Dunării

1

Delta Dunării e un adevărat câmp de război unde braconierii sunt în avantaj faţă de autorităţi. Poliţiştii sunt depăşiţi de dotările pescarilor ilegali şi încearcă, în zadar, cu o barcă cu 100 de cai putere să prindă din urmă bărcile braconierilor care au 250-300. Şi chiar dacă pică în plasa oamenilor legii, braconierii care fac afaceri de mii de euro cu icre negre sunt greu de intimidat cu amenzi de 6-10 mii de lei. Cea mai gravă pedeapsă este închisoarea de la 1 la 3 ani pentru pescuit electric, care nu permite însă arestarea preventivă.

 

Captură din emisiunea “În Premieră”, Antena 3

 

Pe scurt, spune Marian Sora, de la Serviciul pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, braconierii fac legea în Delta Dunării, atât timp cât legislaţia nu e destul de aspră. Problema braconajului este una dintre cele mai grave cu care se confruntă Delta Dunării şi a fost discutată, ieri, în cadrul celei de a 11-a Conferințe a Părţilor la Convenţia Ramsar (COP11 Ramsar) privind zonele umede de importanţă internaţională, cu ocazia unei mese rotunde organizate de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta. Delta Dunării, care se încadrează în această din urmă categorie, este în pericol din cauza pescuitului ilegal, o afacere în jurul căreia s-a creat o adevărată mafie în sunt implicate şi autorităţile, cot la cot cu braconierii. După interzicerea, în 2006, a pescuitului de sturioni, a apărut o adevărată piaţă neagră a comercializării valorosului peşte şi a icrelor negre.

Controlul necesar în Delta Dunării lipseşte din cauza banilor. “Totul se reduce la bani. Orice soluţie am dori să implementăm necesită nişte resurse materiale. Trebuie să păzim, dar cum păzim fără resurse materiale – de la echipamente până la plata oamenilor? Cum monitorizăm fără bani?”, spune Viorica Bâscă, guvernatorul Deltei Dunării. “Este foarte uşor să propunem o soluţie fără să gândim toţi paşii necesari până la o implementa. Agenţii ecologi din ARBDD (n.r. – Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării) au atribuţii în a păzi, în a sancţiona. Aţi arătat cât de violenţi pot fi braconierii din Deltă. Cum pot merge aceşti agenţi acolo în condiţiile în care nu dispun de un echipament care măcar să sperie braconierul, cu atât mai puţin să-l intimideze?”.

Violenţa braconierilor este un lucru cunoscut în rândul oamenilor legii. “Ei sunt extrem de violenţi. Noi folosim armamentul aproape săptămânal în Deltă”, spune Marian Sora. Acesta recunoaşte că poliţiştii sunt în vizibil dezavantaj pe apele Dunării şi sunt descurajaţi de modul în care este abordat braconajul la nivelul instanţelor de judecată, unde pescuitul ilegal este privit ca acţiune de prejudiciu, nu ca un pericol.

În ciuda lipsei banilor, se iau totuşi măsuri pentru ca dezavantajul oamenilor legii să fie diminuat. “Nu trebuie să ne culcăm pe această problematică a sistemului. Dacă se vrea, se pot aduce îmbunătăţiri situaţiei de acolo. Noi am demarat procedurile de achiziţionare a unor echipamente”, spune Ovidiu Constantin Dăescu, comisar general la Garda Naţională de Mediu. Acesta adaugă că, în prezent, se poartă un joc de-a hoţii şi vardiştii în Deltă. “Instituţiile statului au o dotare insuficientă, un nivel al cotei carburantului insuficient, controalele eşuează, pentru că braconierii au mijloace mult mai performante de comunicare, dar asta nu înseamnă că nu se poate face ceva”.

Afacerile cu sturioni se fac la lumina zilei, la doi paşi de echipajele de poliţie, spune Mălin Muşatescu, pescar cu experienţă, director al Pescuit şi Vânătoare Tv, care vede aceeaşi scenă de 22 de ani încoace: oameni cu sturioni în mână, lângă poliţişti, făcând semn maşinilor care trec. “Ultima dată când am fost în Deltă, weekend-ul trecut, aproape nu am putut circula cu barca din cauza monifilamentelor puse. În fiecare an, Delta a mai murit un pic”, spune Muşatescu, care e indignat de faptul că Delta este văzută ca o fermă piscicolă şi nu ca o rezervaţie unde e nevoie de măsuri reale de protecţie. “Nu există voinţă politică ca rezervaţia să fie o rezervaţie adevărată. Sunt interese mai presus decât cele naţionale, interese ale patronilor de cherhanale, ale politicienilor”.

 

Imagine din timpul unui protest din 2011

 

Potrivit unei analize a Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta (SDD), “Delta Warnining Report”, din 2011, cantitatea de peşte capturat ilegal în 2010 a fost de două ori mai mare decât cantitatea de peşte raportată legal. Astfel, comerţul cu peşte din Delta Dunării este dominat într-o proporţie covârşitoare de piaţa neagră, care absoarbe până la 75% din captura de peşte. Conform unei alte cercetării realizate de SDD în 2008, gradul de eficienţă a sistemului administrativ în ceea ce priveşte combaterea braconajului este: în perioada 2005-2007, cele şase instituţii cu atribuţii de control în Delta Dunării au desfăşurat aproximativ 7.500 de acte de control, în urma cărora s-au întocmit 855 de dosare penale, aşadar un procent de 11,4% din totalul actelor de control. Din cele 855 de dosare, procurorii au întocmit şi au trimis în instanţă doar 25 de rechizitorii, adică 3,7%. Alte 182 de dosare nu au fost soluţionate deloc, unele fiind trenate de mai bine de doi ani. Din cele 25 de rechizitorii primite, judecătorii au condamnat o singură persoană la un an de închisoare.

 

Puteţi citi şi:

Electro-braconajul amenință cu dispariția speciile de pește din Delta Dunării

De Ziua Internațională a Dunării, vânătoarea a fost reinterzisă în Delta Dunării

Jalnicul vânător şi plăcerea de a ucide


Un comentariu

  1. Pingback: SDD: Delta Dunării nu trebuie să fie o fermă piscicolă | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger