Braconajul devastează Africa de Sud: ținta – rinocerii, vânați pentru cornuri

0

Potrivit unui raport realizat de autoritățile sud-africane, în Africa de Sud au fost uciși, în ultimele zece luni, mai mulți rinoceri decât în întreg anul 2010, ajungându-se la un nou record negativ. Este vorba de 341 de exemplare, comparativ de 333 de rinoceri uciși în 2010. Vânarea animalelor este ilegală, dar stoparea ei se dovedește o sarcină dificilă pentru autorități.

 

Cu puțin timp în urmă, lumea afla despre dispariția speciei de rinocer Javan din Vietnam – ultimul exemplar a fost descoperit împușcat și fără corn. Eforturile (naționale și internaționale) de a stopa braconajul sunt fără sorți de izbândă în fața cererii tot mai crescute de corn de rinocer pe piața medicinei asiatice, în special. În cazul Vietnamului, spun specialiștii, este foarte posibil ca și populația de tigri să dispară în curând, fiind supusă unui tratament similar (anumite părți din corpul unui tigru fiind, de asemenea, cerute pe piața vietnameză). Situația este aceeași și pentru alte specii considerate pe cale de dispariție.

Goana după cornurile de rinoceri a fost alimentată de zvonul că acesta ar putea vindeca oamenii de cancer. Astfel, speciile care trăiesc în Africa și sudul Asiei sunt în pericol, rinocerii fiind vânați la scară largă de braconierii dornici să obțină câștiguri însemnate de pe urma lor. Potrivit unor date ale WWF, din cinci specii de rinocer, trei sunt în stare critică în prezent, amenințate cu dispariția. Apelurile organizațiilor de protecție a animalelor se îndreaptă spre guvernul vietnamez, cerându-i să stopeze comerțul intern cu cornuri de rinocer.

În Africa de Sud, eforturile legislative au dat roade, totuși, iar cei prinși la vânătoare de rinoceri au fost condamnați la ani lungi de închisoare. Cu toate acestea, atacurile continuă, în ciuda faptului că nu există niciun studiu care să confirme vreo abilitate a cornului de rinocer în vindecarea cancerului (el nici măcar nu mai face parte din manualul oficial farmaceutic al medicinei chineze, sursa tratamentelor pentru mai toată suprafața Asiei). Și transportul cornurilor este ilegal din Africa în Asia, dar cei implicați în rețele specializate cu acest tip de ”marfă” găsesc în permanență portițe de tranzit.

 

Sursa și foto: ENN / Panda.org


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger