În ciuda eforturilor susţinute de protejare a speciilor vulnerabile, specialiştii în conservarea vieţii sălbatice spun că, la cum evoluează lucrurile, unele dintre cele mai cunoscute specii de animale de pe planetă ar putea să nu mai existe în secolul următor celui în care ne aflăm.
Comerţul ilegal cu fildeş face ravagii pe teritoriul african, pentru că alimentează braconajul intensiv, realizat cu armament tot mai modern şi metode tot mai crude; iar acest braconaj a dus o specie anume de elefant în pragul extincţiei, spune acest studiu. Este vorba de elefantul african de pădure, cu origini în jungla din bazinul Congo; specia a înregistrat o scădere de 62% numai în ultimii zece ani, din cauza uciderii exemplarelor pentru colţii lor de fildeş. Datele au fost prezentate la conferinţa internaţională pe viaţă sălbatică de la Bangkok, aflată în desfăşurare zilele acestea; specialiştii în conservare au atras atenţia că, dacă ritmul în care elefanţii aceştia sunt ucişi continuă, specia ar mai putea avea maxim o generaţie, după care ar dispărea.
„Analizele confirmă ceea de ce specialiştii în conservare se tem cel mai mult: tendinţa rapidă de declin către extincţie, extincţie care ar putea apărea chiar în următorii zece ani, în cazul speciei elefantul african de pădure”, a punctat Samantha Strindberg, specialist în cadrul Wildlife Conservation Society (WCS) şi autor principal al studiului. Toate speciile de elefanţi din Africa sunt în declin, în ultimele decenii, în special din cauza braconajului, dar elefanţii de pădure au suferit cel mai mult şi mai puternic de pe urma violenţei braconajului. Colţii acestei specii sunt favoriţi pe piaţa neagră a fildeşului, pentru că sunt lungi şi drepţi, astfel că elefanţii devin ţinte sigure pentru oricine vrea să facă un ban, mai ales că accesul la arme în regiune este facil.
Fiona Maisels, co-autor al studiului (şi tot cercetător în cadrul WCS), a declarat că numai prin cooperare internaţională eficientă şi asumată se mai poate face ceva pentru oprirea declinului rapid al speciei în cauză şi, în cele din urmă, pentru a reduce riscul extincţiei. „Legislaţia slabă din regiune trebuie modificată, îmbunătăţită, corupţia cronică trebuie stopată sau măcar redusă, pentru că acesta este cadrul care facilitează braconajul. Este vitală îmbunătăţirea controlului importurilor şi vânzărilor de bunuri provenite din natură de către ţările destinatare şi cele de tranzit pentru fildeşul ilegal, în special în Asia. Ţările destinatare, alături de comunitatea internaţională, ar trebui să îşi educe cetăţenii, să facă un efort să ajungă la consumatorul direct şi să îi explice ce efecte are comerţul cu fildeş pe care el îl susţine, prin cererea plasată pe piaţă”, a explicat Maisels.
Sursa şi foto: TreeHugger